-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Laatste Mistralschot op Kreta

Laatste Mistralschot op Kreta

België heeft voor de laatste keer Mistral-luchtdoelmissiles afgevuurd op Kreta. Daarmee nam het Bataljon Artillerie eind november definitief afscheid van het NAVO-schietterrein.

Gedurende 49 jaar vormde de NATO Missile Firing Installation (NAMFI) op Kreta het decor voor schietoefeningen over lange afstand. "Dat verhaal is in 1964 begonnen", vertelt kapitein-commandant Jordy Deneweth, artillerie-officier.
Het einde van de schietperiodes op Kreta betekent niet dat de Belgische militairen nu stoppen met het vuren met Mistral-missiles. Ook in Frankrijk vuren Belgische artilleristen al jaren samen met de Fransen op luchtdoelwitten.

Vanaf 2014 trekt het Bataljon Artillerie naar de Hebriden-eilanden, ten westen van Schotland. "De schietstand op Kreta is op technisch vlak heel goed," gaat Deneweth verder. "Maar we zochten een terrein waarin we ook tactisch kunnen trainen. We hadden nood aan een nieuwe uitdaging en die hebben we gevonden op de Britse eilandengroep."

De laatste Belgische schoten met Mistral-luchtdoelraketten gebeurden onder het toeziend oog van generaal-majoor Hubert De Vos, commandant van de Landcomponent. Die bedankte tijdens een officiële plechtigheid achteraf de Griekse autoriteiten voor de jarenlange samenwerking.