-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Laatste examens voor het fregat F930 Leopold I

Laatste examens voor het fregat F930 Leopold I

 

Het fregat F930 Leopold I is op dinsdag 18 februari begonnen aan het laatste deel van de SARC-cyclus (Safety and Readiness Check). Die cyclus van zes controles is nodig om het fregat operationeel te maken voor NAVO-opdrachten.

Elk schip dat nieuw in de vaart of uit een groot onderhoud komt, moet die oefeningen doorlopen. Dankzij de teamspirit van de bemanning slaagde de Leopold I met brio voor de vorige SARC-onderdelen. Die vonden plaats in België en Nederland.

Voor deel vijf en zes zette het fregat koers richting Plymouth in het Verenigd Koninkrijk. SARC 5 stoomt de manschappen en hun schip finaal klaar voor het echte werk. Er staan onder meer weekly wars op het programma: fictieve oorlogen waarbij inspecteurs van de Britse marine controleren hoe de bemanning het er van afbrengt. Die controleurs behoren tot de elite van de Royal Navy.

Tijdens SARC 6 ondergaat het fregat een laatste, grondige beoordeling. De NAVO controleert of het schip klaar is om deel te nemen aan haar missies. Na de SARC's blijft het schip drie tot vier jaar operationeel.

Na vijf weken oefenen zal de Leopold I op 21 maart aanmeren in Den Helder. Het schip is dan operationeel en zal vanaf 8 september deelnemen aan de antipiraterijopdracht Atalanta rond de Hoorn van Afrika, ter hoogte van Somalië.