-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

La Pérouse, een klinkende naam bij de Franse marine

La Pérouse, een klinkende naam bij de Franse marine

 

Het hydrografisch schip La Pérouse van de Franse marine was dit weekend op bezoek in Brugge. Een gelegenheid om te bekijken wat hun opdrachten zijn, een knipoog naar ons toekomstig opzoekingsvaartuig 'New RV' (research vessel). Waar het oceanografische schip A962 Belgica hoofdzakelijk ingezet wordt als wetenschappelijk schip, is La Pérouse een puur militair schip, verantwoordelijk voor het in kaart brengen van de zeebodem (bathymetrie). Dat aspect, samen met de semaforen langs de kust, zijn in Frankrijk nog een militaire verantwoordelijkheid.

Het schip staat voor het ogenblik onder het bevel van luitenant-ter-zee Stephane Benezech. De vloot van drie hydrografische schepen staat rechtstreeks onder het operationeel commando van de stafchef van de marine. Hoofdzakelijk wordt het ingezet voor de Franse en Atlantische kusten waar het de topografische dieptes in kaart brengt van de zeebodem (bathymetrie). Bovendien gaat La Pérouse ook de plaats bepalen van wraken of obstructies. Al die gegevens zijn van primordiaal belang voor het vervaardigen van zeekaarten.

Naast de opzoekingen in de Franse territoriale wateren doet het hydrografisch schip eveneens opzoekingen in andere delen van de wereld zoals voor de Afrikaanse kusten. Het schip beschikt voor het verzamelen van de hydrografische gegevens over tal van drones en sonars en is uitgerust met een wetenschappelijk labo, noodzakelijk voor de analyse van de genomen gegevens.

De vaste bemanning bestaat uit 35 leden en wordt bij hydrografische campagnes aangevuld met een team van tien hydrografen van de Service hydrographique et océanographique de la Marine (SHOM). In tegenstelling tot de A962 Belgica voert de hydrografische vloot ook militaire opdrachten uit en kan ze ingezet worden bij acties op zee en tussenkomen bij calamiteiten. De SHOM is sinds enkele jaren een autonoom overheidsbedrijf onder toezicht van de Franse Defensie en staat naast de hydrografie in voor het maken van alle zeekaarten van de Franse territoriale wateren. La Pérouse is voor het ogenblik bezig met het in kaart brengen van de zeebodem voor de kust van Wissant.

Naast het belang van La Pérouse is het belangrijk om stil te blijven staan bij de naamgeving van dit uitzonderlijke vaartuig. La Pérouse was op het eind van de achttiende eeuw de Franse tegenhanger van de Britse kapitein Cook, die ooit Australië ontdekte. Op 1 augustus 1785 vertrok La Pérouse in opdracht van koning Lodewijk XVI vanuit Brest met de schepen Astrolabe en Boussole om de Grote Oceaan in kaart te brengen. In zijn gezelschap bevonden zich wetenschappers van verschillende instituten.

Nadat ze de Atlantische Oceaan overgestoken waren en Kaap Hoorn gerond hadden, bereikten ze Paaseiland op 9 april 1786. Via Hawaï zetten ze koers richting Alaska, waar de expeditie in juni aankwam. Tussen Alaska en Yukon gingen de schepen voor anker, waarna de omgeving kon worden onderzocht. Vervolgens volgden ze de westkust van Noord-Amerika in zuidelijke richting en in september 1786 bereikten ze Monterey.

Vanuit Californië stak La Pérouse de Grote Oceaan over en bij aankomst in Macau konden de in Alaska ingeslagen pelzen te gelde worden gemaakt. Nadat het gezelschap voor langere tijd in Kamtsjatka had verbleven, werd de reis voortgezet richting Samoa, waar La Pérouse 6 december 1787 landde. Na een bezoek aan Tonga werd Botany Bay in Australië op 26 januari 1788 bereikt. Na Botany Bay was het plan om verder te varen richting Nieuw-Caledonië, de Santa Cruzeilanden, de Salomonseilanden, de Louisiaden en daarna via Zuid- en West-Australië huiswaarts, waarbij de aankomst in Parijs werd voorzien voor juni 1789. La Pérouse en zijn expeditie zijn echter na het vertrek vanuit Botany Bay nooit meer terug gezien. Vermoed wordt dat beide schepen nabij Vanikoro schipbreuk hebben geleden.

In 1828 vond commandant Dumont D'Urville het wrak van de Astrolabe, maar dat werd nooit in kaart gebracht, misschien een toekomstige taak voor het schip La Pérouse.