-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Koulikoro : met of zonder Belgische militairen ?

Koulikoro : met of zonder Belgische militairen ?

 

Na hun bezoek aan de Godetia in Douala (Kameroen) vlogen minister van Defensie Pieter De Crem en chef Defensie generaal vlieger Gerard Van Caelenberge verder naar Mali. Op 26 februari waren ze te gast in het kamp van Koulikoro, op zo'n 60 kilometer van de hoofdstad Bamako. 

Het kwartier is de plaats waar Franse militairen vier Malinese bataljons gaan opleiden in de strijd tegen de islamisten in het land.

Het bezoek was dus een goede gelegenheid om een evaluatie op te maken voor de komende opdracht. Maar het resultaat is niet onverdeeld: half maart moet een Belgisch peloton hier de veiligheid verzekeren van de Franse en Malinese militairen. Er zijn nog heel wat aanpassingen nodig. Meer nog, de veiligheid in de omgeving van dit halfopen kamp tegen de flanken van een rotsachtige berg, is niet optimaal. "Er is nog heel wat werk", legt de minister uit. "Maar wat me het meeste bezighoudt, is de veiligheid van onze soldaten die hier straks zullen werken. Ook al zijn ze goed voorbereid op deze opdracht, toch wil ik hen geen onnodige risico's laten lopen."

Met alle nodige inlichtingen op zak kan minister De Crem nu naar het kernkabinet die zal beslissen over een eventueel vertrek van de Belgische militairen naar Koulikoro.