-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Koningsplein ingenomen door Defensie

Koningsplein ingenomen door Defensie


Op het Koningsplein in Brussel werden tijdens de nacht van zaterdag 20 juli een F16 straalvliegtuig, een A-109 helikopter, een Unmanned Aerial Vehicle (UAV) en een Rigid Hull Inflatable Boat (RIB) opgesteld. Daarmee schakelt Defensie de voorbereidingen voor de nationale feestdag een versnelling hoger.

Om negen uur zaterdagavond komen twee militaire vrachtwagens aan op het Koningsplein in Brussel. De ene vervoert een F16, de andere een A-109 helikopter. Een mobiele kraan verlost de vrachtwagens van hun lading. Een derde vrachtwagen brengt later de laatste onderdelen van beide toestellen tot op het plein, waarna de luchtvaarttechniekers aan de montage van de vleugels en wieken beginnen.

De opbouw van de standen op het koningsplein is geen sinecure. "We werken in het midden van de nacht, en we moeten het dus doen met weinig licht. Dat maakt ons werk een stuk moeilijker", legt Adjudant Bortels uit. Hij helpt mee bij de montage van de helikopter en de F16. Heel de nacht door werkt een schare aan militairen aan de toestellen of leidt ze het verkeer op het plein in goede banen, en dat allemaal met de glimlach. "We kijken hier een heel jaar naar uit omdat er een toffe sfeer hangt. De mensen zijn al in feeststemming, en dat voel je aan de positieve reacties die we krijgen", verklaart adjudant Vanden Broek, verantwoordelijk voor de opbouw van de standen op het plein.

Niet alleen de luchtcomponent kan op de nationale feestdag uitpakken met zijn technische snufjes. Ook de marine is vertegenwoordigd. Zij liet een RHIB overbrengen, een opblaasbare boot met een harde romp.

U kunt alle voertuigen gratis bewonderen op het Koningsplein tijdens de Nationale Feestdag.