-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Koksijde nieuwe thuis voor vluchtelingen

Koksijde nieuwe thuis voor vluchtelingen

 

Vier gebouwen van de kazerne van Koksijde doen sinds begin oktober dienst als asielcentrum. Door een hoge, groene omheining rond de gebouwen hebben militairen en vluchtelingen nauwelijks contact met elkaar. In totaal hebben al 300 vluchtelingen er onderdak gekregen.

"Ik ben Omar en verblijf al sinds het begin van het centrum in Koksijde", stelt een van de vluchtelingen zich voor. Omar is een van de 300 vluchtelingen die dankzij het nieuwe asielcentrum onderdak heeft. Hoewel Defensie nog nauwelijks betrokken is bij de huidige gang van zaken binnen het centrum, hielpen ze wel bij het overdragen van de gebouwen.

"De opstart van het centrum moest zeer snel gebeuren", zegt de directeur van het centrum, Sofie Deseyn. "De gebouwen van Defensie waren gelukkig in zeer goede staat en degelijk onderhouden. We hadden ook een aantal overlegmomenten met de militairen om te bespreken wat wel en niet kan en om een deel van de bedden over te dragen."

Het centrum heeft een aparte ingang, zodat er geen inkijk of contact mogelijk is tussen militairen en vluchtelingen. Toch vinden beide partijen een goede verstandhouding belangrijk. Zo nodigde de aanpalende kazerne de sociale assistenten uit om 's middags bij hen te eten. Sofie Deseyn deed vervolgens hetzelfde en nodigde op haar beurt de militairen uit aan de andere kant van de omheining.

"Elke maand hebben we een vergadering met de militairen om mogelijke problemen te bespreken", zegt Sofie Deneys. "Fedasil is zeer blij met de gebouwen die Defensie ter beschikking stelt. Hierdoor kunnen we een hele hoop kinderen, vrouwen en mannen een dak boven hun hoofd geven."