-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Knallende verbroedering

Knallende verbroedering

 

Een compagnie van het Bataljon 12 Linie Prins Leopold - 13 Linie heeft tijdens de laatste twee weken van november zijn gevechtstechnieken in stedelijke omgeving getraind. Ze deden dat in het Noord-Franse Sissonne samen met het Franse 1 Régiment de Tirailleurs, waarmee het bataljon verbroederd is.

Het CENZUB (Centre d’entrainement aux actions en zone urbaine) is het trainingscentrum voor gevecht in een stedelijke omgeving van het Franse Armée de Terre. Het is een van de grootste en best uitgeruste trainingscentra in Europa. Infanterietroepen kunnen er oefenen op het gevecht in kleine ruimtes en in bewoond gebied in de verschillende nagebouwde dorpen en steden.

Vooral de Franse infanterie, maar ook veel buitenlandse eenheden, benutten graag de realistische trainingsmogelijkheden van het kamp. Per jaar worden er zo ongeveer twintigduizend militairen getraind.

“Wij versterken de bezoekende infanterie-eenheden onder andere met een sectie genie en een cavaleriepeloton om zo een interwapen gevechtsgroep samen te stellen die een stedelijke omgeving kan veroveren en stabiliseren,” vertelt commandant Laurent, directeur van het trainingscentrum.We verzorgen dan een scenario met twee offensieve en twee defensieve fases en een stabilisatiefase. De trainende troepen krijgen te maken met een conventionele vijand, met milities,…  Kortom: met elke situatie die een landeenheid tijdens een operatie kan tegenkomen.”

Op 29 november bezocht kolonel Eric Harvent het strijdtoneel. Als commandant van de Medium Brigade valt het Bataljon 12/13 Linie onder zijn bevel. Hij kwam er ook de samenwerkingsbanden versterken met de Franse 7 Gepantserde Brigade uit Besançon. Die is sinds februari officieel met onze Medium Brigade verbroederd.