-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

KMS en FN Herstal werken nauwer samen

KMS en FN Herstal werken nauwer samen

 

Op 4 juni hebben de Commandant van de Koninklijke Militaire School (KMS), generaal-majoor van het vliegwezen Lutgardis Claes, en de directeur van FN Herstal, Vincent Verleye, een akkoord ondertekend voor een vlottere samenwerking tussen beide instellingen.

De samenwerking tussen de wapenfabriek, de wereldleider in lichte wapens, en de militaire universiteit dateert niet van gisteren. De voorbije zes jaren hebben het departement Wapensystemen en Ballistiek van de KMS en FN Herstal samengewerkt voor twee projecten van het plan Marshall 2.Vert: de Smart POD met een mitrailleur en de mitrailleur M4 die de M3 zal vervangen.

Het pas ondertekende akkoord levert een algemeen juridisch kader om projecten rechtstreeks met FN uit te voeren en niet meer via de Waalse regio, zoals het geval was voor de Smart POD en de M4. De processen zullen veel soepeler lopen. Voor elk nieuw project zal het immers volstaan om een bijlage met bijvoorbeeld budgettaire preciseringen aan de kaderovereenkomst toe te voegen.

Op die manier kunnen de samenwerkingsprojecten aanzienlijk toenemen. FN Herstal profiteert van de expertise van de KMS, die op haar beurt weer kan rekenen op de steun van FN Herstal, in de vorm van personeel en materieel.

"Innovatie zit in ons DNA", vertelt Vincent Verleye enthousiast. "Daarom is het voor ons belangrijk om op universitaire toplaboratoria te kunnen rekenen. Zo kunnen we kennis aanboren waarover we intern niet beschikken."

Dat gevoel deelt ook generaal-majoor van het vliegwezen Lutgardis Claes. "Als militaire universiteit moeten we altijd aan de top staan, zowel in ons onderzoek als qua steun aan de Belgische economie. Daarom was het belangrijk om onze samenwerking met FN Herstal, een topspeler in de Belgische industrie, te officialiseren."

De samenwerking met de KMS biedt FN Herstal ook de kans om bij de gebruikers te peilen naar hun noden en ervaringen met de diverse wapens.

"We willen ook de volgende generatie voorbereiden: de producten en technologie van morgen", besluit de directeur van FN Herstal. Het is een win-winsamenwerking die nog heel wat mooie jaren in het verschiet heeft.