-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Klik niet zomaar op elke link!

Klik niet zomaar op elke link!

 

Kreeg je een verdacht bericht? Klik niet zomaar op elke link! Met een nieuwe sensibiliseringscampagne rond cyberveiligheid wil de overheid het aantal slachtoffers van phishing terugdringen.

Tijdens de European Cyber Security Month in oktober lanceren het Centrum voor Cybersecurity België en de Cyber Security Coalition al voor de vijfde keer een sensibiliseringscampagne rond cyberveiligheid, ook met steun van Defensie.

Steeds meer internetgebruikers weten wat phishing is en kunnen valse berichten herkennen. Toch klikken nog te veel mensen op links in valse berichten. Daardoor raken ze bijvoorbeeld met een computervirus besmet. Vaak zijn ze gewoon te snel; een klik is gauw gebeurd. Net daarom is de slogan van deze campagne: relax en denk twee keer na voor je op een link klikt.

Hoe goed providers of bedrijven phishing ook proberen te stoppen, er belanden nog steeds phishingberichten in de inbox van vele gebruikers. Steeds vaker bereiken die berichten ons ook via tekstbericht of sociale media.

Cybercriminelen gebruiken phishing om:

  • persoonlijke identiteits- en bankgegevens af te pingelen,
  • personen of bedrijven af te persen en te bestelen,
  • accounts te kunnen hacken,
  • binnen te dringen in systemen en er gegevens te stelen,
  • malware te verspreiden,
  • en zelfs voor spionage en sabotage.

Lijkt een bericht je verdacht? Rapporteer het dan als phishing. Verdachte berichten kan je doorgeven aan het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) via verdacht@safeonweb.be.

In 2018 ontving het CCB maar liefst 648.522 mails, die ze automatisch scannen. Zo konden ze per dag gemiddeld 4 frauduleuze websites blokkeren. In totaal blokkeerden ze in 2018 op die manier bijna 1.500 websites.

Op de campagnewebsite vind je bijkomende informatie en kan je je digitale gezondheidsindex meten. Heb je nog werkpuntjes, dan krijg je hier tips op maat om je digitale gezondheid te boosten.