-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Kleine-Brogel davert op zijn grondvesten

Kleine-Brogel davert op zijn grondvesten

 

Tot voor kort stond bij het munitiedepot van de vliegbasis van Kleine-Brogel een vijftien meter hoge, ongebruikte wachttoren. Stónd, want op woensdag 13 december hebben constructie- en gevechtsgenisten van het 11 Bataljon Genie uit Burcht de toren vakkundig opgeblazen.

Op het terrein van het munitiedepot stonden eigenlijk twee verlaten wachttorens. Een kleine van 8,6 meter hoog en een grote van 15 meter. Beide moesten weg en de commandant van de 10 Tactische Wing vroeg het 11 Bataljon Genie om die klus te klaren. De kleine toren stelde het bataljon niet voor al te veel problemen, die konden ze gewoon met een kraan afbreken.

De hoge wachttoren was echter een ander paar mouwen. De kraan van het bataljon kan geen vijftien meter hoog reiken, dus moesten de militairen op zoek naar een andere oplossing. Die kwam er in de vorm van een explosie.

"De constructiegenie heeft gaten geboord, 136 om juist te zijn, tot in de helft van de betonnen muur gaan", vertelt luitenant Simon Derwael, de projectverantwoordelijke. "Zo hebben de explosieve ladingen, die de gevechtsgenie plaatst, een maximaal effect om de betonnen structuur te vernielen."

Om de toren om te leggen, besliste de genie dat 1,802 kilogram van het explosief M112 voldoende moest zijn, gelijkwaardig aan vier kilogram TNT. Die verdeelden ze in 136 aparte ladingen, met elkaar verbonden door 144 meter explosief koord.

De berekeningen bleken te kloppen. Exact om half elf 's ochtends drukt een genist de ontstekingsknop in. Een redelijk bescheiden knal later ligt de toren op de grond, vakkundig op de plek waar ze hem wilden hebben. Een geslaagde missie: Kleine-Brogel is een ongebruikte wachttoren armer; het 11 Bataljon Genie een ervaring rijker.