-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Kinderen herdenken hun voorvaderen

Kinderen herdenken hun voorvaderen

 

Op 25 september hebben de provincie Vlaams-Brabant en de Nationale Strijdersbond van België samen een plechtigheid gehouden in de buurt van Herent.

Op het kerkhof van Veltem-Beisem liggen immers ook 904 Belgische soldaten. Zij sneuvelden tijdens de eerste dagen van de Eerste Wereldoorlog. Het kerkhof is daarmee het grootste van de provincie.

De voornaamste deelnemers aan de plechtigheid waren de kinderen van het vijfde leerjaar, uit scholen in de gemeente.

Terwijl onze planeet nog steeds te veel conflicten kent, is het des te belangrijker dat we ons het verleden blijven herinneren. Net daarom waren het ook jonge leerlingen die de symbolische handelingen van de plechtigheid uitvoerden. In aanwezigheid van hun voorvaderen, lazen ze een tekst voor en legden ze bloemen op de graven.

Het evenement krijgt elk jaar meer succes. Ook dit jaar ondersteunde Defensie dit gebeuren met de standaard van de 6 Groep Communicatie- en Informatiesystemen, een groep van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen en logistieke steun onder de vorm van tenten en horeca.

De militaire plechtigheden zijn niet zomaar jaarlijks weerkerende gebeurtenissen. Ze willen de jongeren generaties kennis laten maken met hun verleden, opdat ze de fouten van vroeger niet meer zouden herhalen.