-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Kilometers maken in Diksmuide

Kilometers maken in Diksmuide

 

De vierdaagse van de IJzer zit er weer op. Wij gingen op vrijdag 22 augustus de sfeer opsnuiven in Diksmuide. Die had als frontstad tijdens de Eerste Wereldoorlog zware verliezen te lijden. Vrijdag vormde ze echter het strijdtoneel van duizenden wandelaars die er 8, 16, 24 of 32 kilometer aflegden.

Ondanks voorspellingen van regenweer zakten er op vrijdagochtend toch zo’n 5850 wandelaars af naar de Westhoek voor een tocht die traditiegetrouw in het teken staat van de Eerste Wereldoorlog. De keuze voor Diksmuide als startplaats voor de derde wandeldag is dan ook geen toeval. Wandelaars die op vrijdag de tocht van 32 kilometer aflegden kwamen bijvoorbeeld langs historische plaatsen als de Dodengang en de Belgische militaire begraafplaats in Keiem.

32 kilometer te voet afleggen kan zijn sporen nalaten. Dat was duidelijk in de medische posten die het 1 Element voor Medische Interventie (1 EMI) uit Lombardsijde langs het parcours inrichtte. “Wij kregen vandaag toch al meer dan 100 mensen over de vloer”, zegt soldaat Nastya Delacauw, die de geblesseerden onder handen neemt. “De meeste mensen krijgen last van blaren, maar we zien hier ook regelmatig mensen met spierpijn en krampen. Voor mij is het enorm interessant om hier te zijn, want ik ben nog maar net in de eenheid en leer hier op korte tijd veel bij. Het is echt een fantastische ervaring.”

De Vierdaagse van de IJzer was, ondanks het regenweer, een groot succes: in totaal zakten er zo’n 11.000 mensen af naar de Westhoek. In Poperinge sneuvelde het record van het aantal deelnemers die op een dag deelnemen. Beter doen volgend jaar wordt een hele opdracht.