-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Kick-off voor Eager Lion

Kick-off voor Eager Lion

 

In Jordanië is een twee weken durende internationale oefening van start gegaan. Tijdens Eager Lion trainen van 5 tot 19 mei achttien landen samen op land, op zee en in de lucht.

Meer dan 10.000 militairen van de landmacht, luchtmacht en marine uit diverse continenten zullen in Jordanië het zand doen opwaaien en de zee doen opspatten. Naast België nemen er ook militairen deel uit onder meer Jordanië, de Verenigde Staten, Canada, Italië, Frankrijk, Groot-Brittannië, Irak, Qatar, Pakistan, Libanon, Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte, Polen, Koeweit, Bahrein en Australië. De Information Operations Group uit Heverlee zorgt voor het Belgische tintje in dit internationaal kader.

"Ik wil alle landen en de NAVO-partners welkom heten in Jordanië", opende brigadegeneraal Fahd al-Damin van het Jordaanse leger de persconferentie in Amman. Hij benadrukte dat de internationale oefening een uitgelezen kans is voor alle landen om samen te trainen en de operationele samenwerking te verhogen op tactisch en strategisch niveau.

De jaarlijkse oefening Eager Lion is dit jaar aan zijn vijfde editie toe. "Dit jaar hebben we een opvallende en nieuwe deelnemer uit de Verenigde Staten", vertelde de Amerikaanse generaal-majoor Rick Mattson. "Een B-52 Stratofortress, een zware langeafstandsbommenwerper, zal een opdracht van 35 uur uitvoeren. In die tijdspanne zullen ze vertrekken vanuit de Verenigde Staten, bommen droppen op de aangewezen schietterreinen in Jordanië en weer huiswaarts keren."