-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Kazerne van Gavere wordt logistiek verdeelpunt

Kazerne van Gavere wordt logistiek verdeelpunt

 

Na de start van de coronacrisis was er al snel een federaal plan voor het logistiek beheer van medisch beschermingsmateriaal. De kazerne van Peutie bij Vilvoorde doet dienst als centrale opslagplaats. Van hieruit verdelen vrachtwagens van Defensie het materiaal naar de provinciale verdeelcentra. In Oost-Vlaanderen is dat de kazerne van Gavere.

Een van de hoofdtaken van Defensie is hulp aan de natie. Die hulp leveren we het hele jaar door onder de vorm van ontmijning, reddingen op zee, bescherming van het luchtruim, beveiliging van luchthavens, patrouilles op zee en zoveel meer. In tijden van crisis kunnen we die hulp opdrijven wanneer het nationale crisiscentrum en de federale overheid zien dat daar nood aan is. In de huidige coronacrisis leveren we vooral medische steun en helpen we beschermingsmateriaal opslaan en verdelen.

Die provinciale verdeelcentra of logistieke hubs moeten aan een aantal criteria voldoen zoals centrale ligging, beveiligd kwartier, parkeermogelijkheid en een logistiek beheer dat professioneel en met oog voor de lange termijn verloopt.

"Het aantal aanwezige militairen die het beschermingsmateriaal ontvangen en herverdelen, hangt af van de hoeveelheid die uit Peutie aangeleverd wordt", vertelt loodsoverste adjudant-majoor Gunther Coppens. "Een standaard team bestaat uit vier personen en kan uitgebreid worden tot maximaal achttien."

"We houden rekening met de opgelegde veiligheidsvoorschriften", gaat Gunther verder tijdens zijn dagelijkse briefing. "Voor we beginnen wil ik dat iedereen zijn handen ontsmet en handschoenen draagt. Na de activiteit moeten de vorkheftruck en palletwagen ontsmet worden zodat die veilig zijn voor de volgende ploeg. Vandaag krijgen we 483 bidons van 5 liter ontsmettingsalcohol aangeleverd. Na de herverpakking zorgen de collega's van de civiele bescherming voor de verdeling aan de ziekenhuizen in onze provincie."

"We zijn trots dat we ons steentje kunnen bijdragen in de hulpverlening tijdens de coronacrisis", vertelt luitenant-kolonel Jo Heylens, commandant van het kwartier De Hemptinne in Gavere. "Wij hebben heel veel respect voor de mensen in de zorg, de warenhuizen, de transportsector of de politiediensten, kortom voor alle mensen die goed werk verrichten in moeilijke omstandigheden om ons allemaal door deze coronacrisis te loodsen."

"Onze inzet vandaag toont ook het belang aan van een militaire kazerne in de provincie. Wanneer de civiele middelen ontoereikend zijn, kan Defensie tussenkomen ten behoeve van de natie, de bevolking en de overheden" besluit luitenant-kolonel Heylens.

Overzicht verdeling materialen in Gavere:

  • zaterdag 28 maart: 49.000 FFP2-mondmaskers en 227 babyfoons voor 14 ziekenhuizen
  • maandag 30 maart: 52.000 mondmaskers voor psychiatrische ziekenhuizen, kinesisten en vroedvrouwen
  • dinsdag 31 maart: 483 bidons van 5 liter ethanol 80 % ontsmettingsalcohol voor ziekenhuizen

#COVID19BELDEF