-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

JTAC's op Corsica

JTAC's op Corsica

 

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert het Franse leger van 10 tot 30 september de oefening Serpentex op Corsica. De internationale oefening moet Joint Terminal Attack Controllers (JTAC) voorbereiden op operationele opdrachten. Ook een Belgisch detachement neemt deel.

Wanneer een eenheid grondtroepen onder vijandelijk vuur valt, kan ze de hulp inroepen van luchtsteun (Close Air Support –CAS). Didier, commandant van het Belgische detachement JTAC's tijdens deze oefening, legt uit: "De JTAC is de man op de grond die zich bij de gesteunde eenheid bevindt. Hij heeft de middelen om rechtstreeks te praten met het vliegtuig dat steun moet leveren en hij verzorgt de coördinatie tussen de eenheid en dat vliegtuig."

Tijdens de oefening Serpentex moeten de JTACs bewijzen dat ze alle taken die ze tijdens een operatie moeten uitvoeren, onder de knie hebben. De oefening beslaat het hele proces van zo'n Close Air Support missie, vanaf de planning tot en met de uitvoering. "Daarom is Serpentex een ideale gelegenheid om onze JTACs te trainen," gaat Didier verder. "Daarnaast leveren we ook instructeurs voor de oefening. Voor hen is het interessant om in een internationale context en samen met Amerikaanse, Franse en Tsjechische collega's scenario's uit te bouwen. Zo voorzien ze de JTAC's van heel uitdagende problemen waar ze het hoofd aan moeten bieden."

Op korte termijn zullen de JTAC's in België kunnen beschikken over een simulator, waar ze vooral hun procedures en technieken zullen kunnen trainen. Oefeningen als Serpentex blijven echter belangrijk om het volledige plaatje te kunnen trainen.