-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Journalisten klaar voor de inzet

Journalisten klaar voor de inzet

 

Negen journalisten en Rode Kruismedewerkers hebben in Marche-en-Famenne een korte militaire initiatie doorlopen. De Ardense Jagers, zelf volop in voorbereiding voor hun opdracht in Mali, hebben hen begeleid en beschermd. De ‘omkaderde’ burgers leerden de militaire acties begrijpen, zodat ze hun reportages in operatiegebied zo veilig mogelijk kunnen uitvoeren.

Op 2 en 3 juli maakten de pers- en reddingswerkers het dagelijkse leven mee van de Ardense Jagers, in een kamp dat veel lijkt op dat waar ze binnenkort in Mali zullen werken.

De Waalse Association des Journalistes de Belgique en het Croix-Rouge de Belgique hadden Defensie gevraagd om een korte periode te kunnen meedraaien met een militaire eenheid. Met dat operationele ‘voorsmaakje’ wilden ze vooral al de essentiële noties oppikken qua veiligheid en verplaatsingen tijdens een reportage of humanitaire opdracht in het buitenland.

Tegelijkertijd leerden de beschermingstroepen een complexe situatie beheren: een verkenning, een patrouille of een zwaardere interventie uitvoeren terwijl ze oningewijde burgers meevoeren. Voor elke verplaatsing namen de nieuwkomers deel aan de briefings, zodat ze op de hoogte waren van de acties waaraan ze deelnamen.

Met een helm en een kogelwerende vest en goed beschermd door gewapende en getrainde troepen, konden de fotografen, cameramensen, journalisten en reddingswerkers hun werk in alle rust uitvoeren. Al lopend naast een rijdend Dingo-pantservoertuig, zittend in een Unimog-vrachtwagen of een Lynx-terreinwagen van de Landcomponent: elke burger kreeg permanent een ‘beschermengel’ naast zich terwijl hij foto’s nam, beelden draaide of met de bevolking sprak.

“Deze ervaring is eerder positief, want ik heb toch een heel ander beeld van het leger gekregen”, verzekert Garry Wantiez, cameraman bij de RTBF. “We werken volledig samen, in de zin dat we efficiënt hebben kunnen werken. We hebben ook geleerd hoe militairen werken in een hot zone, hoe ze reageren, wat hun tactieken zijn en hun gewoonten. Het kan nuttig zijn om een beetje uit beide beroepen te mengen.”