-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Jongeren ontdekken het leven op een mijnenjager

Jongeren ontdekken het leven op een mijnenjager

 

Op 19 januari hebben een twintigtal jongeren ingescheept voor een initiatievaardag op de mijnenjager M921 Lobelia. Zij namen eerder al deel aan een gespecialiseerde informatiedag. Tijdens het rekruteringsproces organiseert de marine ook een vaardag zodat de jongeren kunnen proeven van het leven op zee.

Nadat de commandant, luitenant-ter-zee 1ste klasse Vincent Vanhaesendock, de jongeren verwelkomd had, kregen ze een veiligheidsbriefing en maakte de bemanning het schip klaar voor afvaart. Eens voorbij de nauwe vaarzone, kregen de jongeren in drie groepen een rondleiding aan boord.

Vervolgens werd alles is gereedheid gebracht voor een winching of takeling vanuit een Alouette III-helikopter. Omdat de helikopter op amper vier meter boven het schip hangt, is er altijd enig risico. Voor de jongeren een indrukwekkend schouwspel, maar voor de bemanning is de procedure parate kennis.

Na een geslaagde winching was het tijd voor een simulatie van de procedure 'man overboord'. De duikers waren na amper vijf minuten al bij de drenkeling, zeker noodzakelijk bij een watertemperatuur van amper 5 graden.

Na het middagmaal kregen de jongeren een uitvoerige voorstelling van de mijnenjaagsystemen en konden ze varen met een Seafox, een telegeleid duikbootje voor mijnenjacht. Daarbovenop kregen de ingescheepte een deskundige uitleg over het leven en werk aan boord.

Heb je ook zin gekregen om de marine te leren kennen? De volgende kans is de jobday Sail to your dream, op 20 februari in Antwerpen. De marine zorgt voor een divers programma en de aanwezigheid van een fregat, mijnenjager en patrouillevaartuig.

Vooraf inschrijven is verplicht en kan via deze link.