-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Jongeren ontdekken een onstuimige zee

Jongeren ontdekken een onstuimige zee

 

Op de mijnenjager Narcis scheepten op 16 januari 24 jongeren in voor een initiatievaardag. Ze waren daarbij vergezeld van een aantal psychologen en interviewers van de Dienst Onthaal en Oriëntatie van Defensie.

Alle jongeren hadden zich ingeschreven voor een openstaande vacature bij de Marine. Na een veiligheidsbriefing van de tweede commandant, luitenant-ter-zee Nicolas Doyen, vertrok het schip op de onstuimige zee.

Met windstoten van 7 beaufort en een buitentemperatuur van amper 7 graden danste het schip op de golven. Zo konden de jongeren de zee al snel letterlijk proeven en ervaren dat het leven op zee ook heel uitdagend kan zijn. Het gros van de vaste bemanning, de echte zeebonken, had maar weinig last van die onstuimige zee.

Vervolgens bracht de bemanning alles in gereedheid voor een oefening 'man overboord'. Vanwege hoge golven van twee tot drie meter moest ze die echter afgelasten. De jongeren waren allemaal heel erg onder de indruk.

Na het middagmaal kregen de kandidaten een uitvoerige voorstelling van het mijnenjachtsysteem Seafox, een telegeleid duikbootje, gevolgd door een simulatie van een brand aan boord. Als toemaatje kregen ze een deskundige uitleg over de nieuwe functie 'matroos Marine'.

De Marine werft vanaf nu alle matrozen aan in de basisfunctie 'matroos Marine' in plaats van aparte wervingen voor de beroepen detector, transmissies, technische dienst, dek en logistieke dienst. Voor duikers en koks aan boord blijven de werving en het vormingstraject onveranderd. Nadat ze geslaagd zijn in de militaire basisvorming en de nautische basisvorming gaan de rekruten aan boord voor een oriëntatieperiode. Na afloop daarvan kunnen ze kiezen uit een van de vijf beroepen.

Die 'onderdompeling' aan boord vindt nu al vroeg in de opleiding plaats. Zo komen de kandidaten snel te weten of het boordleven echt iets voor hen is. Tegelijkertijd ontwikkelen zij al snel een hele reeks basiscompetenties. Met de komst van nieuwe schepen in het vizier, verwacht de Marine de komende jaren veel nieuwe rekruten. Het is om het in marinetermen te zeggen 'alle hens aan dek'.