-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Joint Warrior

Joint Warrior

 

Joint Warrior is een internationale oefening die het Verenigd Koninkrijk tweemaal per jaar organiseert. Tijdens de oefening trainen de deelnemers tactieken en vaardigheden in complexe oorlogssituaties. Aan de eerste editie van dit jaar nemen meer dan 10.000 militairen uit dertien landen deel, waaronder ruim 700 Nederlanders en 88 Belgen.

De oefening bestaat uit erg uiteenlopende en realistische scenario’s. Hiermee kunnen België, Nederland en hun internationale bondgenoten verzekeren dat ze gereed zijn om eensgezind op te treden wanneer nodig.

De Nederlandse marine neemt deel met haar operationeel uitzendbare staf (Maritime Battle Staff of MBS), het amfibisch stafschip Johan de Witt en drie marineschepen: de Van Speijk, de De Ruyter en de Friesland.

In de Nederlandse MBS werken permanent ook drie Belgische stafleden: twee van de Marinecomponent en één uitwisselingsofficier van het Special Operations Regiment (SOR). Zij werken in de domeinen operaties, planning en communicatiesystemen.

De Belgische marine is al langer vertegenwoordigd bij het operationeel commando van de Nederlandse marine (NLMARFOR). De drie stafleden nemen jaarlijks gemiddeld deel aan vier oefeningen.

Op de Johan de Witt scheepten voor amfibische oefeningen 85 Belgische militairen in: paracommando’s en ondersteunende eenheden zoals het Amphibious Reconnaissance Team van het 11 Bataljon Genie. De paracommando’s vallen tijdens de oefening onder het bevel van de Nederlandse 2 Marines Combat Group. Zo kunnen het Korps Mariniers en het SOR hun onderlinge banden aanhalen, wat de toekomstige operationele samenwerking alleen maar ten goede kan komen.

De Belgen zijn hier al langer vertrouwd mee want ze namen al deel aan diverse amfibische oefeningen en operaties: de operatie Sea Guardian, de oefening Storm Tide, enzomeer.

Amfibische operaties zijn de meest complexe marineoperaties die er zijn. Hierbij komen uiteenlopende middelen (helikopters, mariniers, special forces, medisch personeel, duikers, …) samen uit meerdere landen (Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, VS, …). Elk hebben ze hun eigen wapensystemen, communicatie- en ondersteuningsmiddelen en personeel. Het vraagt een enorme inspanning om al die systemen, technieken en procedures op elkaar af te stemmen en de oefeningen goed te laten verlopen.

Voor de Belgen vormt Joint Warrior een unieke gelegenheid om hun kennis en kunde in amfibische operaties te bevestigen. Ook nu verloopt de oefening voorspoedig en behalen ze alle trainingsdoeleinden. België en Nederland stemmen hun procedures verder op elkaar af tijdens de volgende oefening: Dynamic Mariner.