-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Jaarlijkse herdenking voor luitenant-ter-zee Victor Billet

Jaarlijkse herdenking voor luitenant-ter-zee Victor Billet

 

Op 26 september vond in de marinekazerne van Sint-Kruis (Brugge) de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid plaats voor luitenant-ter-zee Victor Billet. Dat gebeurde in aanwezigheid van zijn kinderen en kapitein-ter-zee Jan De Beurme, stafchef van de Marine. Heel opvallend was de aanwezigheid van de leerlingen van het vijfde jaar van de Brugse basisschool Mozaïek. Zij namen deel aan de ingetogen plechtigheid zodat zij de opofferingen van hun voorouders voor onze vrijheid niet zouden vergeten.

Luitenant-ter-zee Victor Billet was tijdens de Tweede Wereldoorlog de eerste marineofficier van de Royal Navy Belgian Section. Ingelijfd bij de Combined Operations, de aanvalsstrijdkrachten gecreëerd door lord Mountbatten, voer Victor Billet het bevel over de LCTI59-landingsvaartuigen. Daarmee zette hij Canadese pantserwagens en commando's aan wal tijdens operatie Jubilee, de vermaarde raid op Dieppe.

Niemand weet wat er op 19 augustus 1942 precies gebeurde met Billet. Viel hij onder vijandelijk vuur? Sloeg hij overboord zonder dat iemand het zag? Hij werd als verdwenen opgegeven na de raid op Dieppe. Dankzij zijn inzet was de hergeboorte van onze marine een feit.

Victor Billet wordt op 3 mei 1902 geboren in Sint-Joost-Ten-Node. Na een algemene vorming in het Saint-Louiscollege in Brussel lonkt de zee en volgt hij van 1919 tot '22 een opleiding aan de toenmalige Zeevaartschool, aan boord van het schoolschip Comte de Smet de Naeyer. Van 1922 tot '40 vaart hij in dienst van verschillende rederijen. Bij aanvang van de oorlog dient hij bij de staatsmarine, meer bepaald op de lijn tussen Oostende en Dover.

Victor Billet is niet alleen een zeeman in hart en nieren. Zijn visionaire beeld van wat de zee voor een land als België kan betekenen, is zijn tijd ver vooruit. Tussen gewone aanmonsteringen vindt hij de tijd om zijn horizon te verbreden aan boord van onder meer treilers, een hospitaalschip en het visserijwachtschip. In 1931 behaalt hij het brevet van kapitein op de grote vaart.

Zijn weinige vrije tijd gaat op aan voordrachten over de zee en de visserij en het maken van films over de pakketboten. Tussendoor sticht hij ook nog de liefdadigheidsinstelling 'Werk der Peten van de Vissersknapen'.

Tijdens de meidagen van 1940, na de inval van nazi-Duitsland, bevindt luitenant Billet zich aan boord van de pakketboot Prince Philippe. Op 16 mei 1940 ontsnapt hij zo naar Southampton in Engeland. Het is echter onmogelijk om iemand als Victor Billet, volledig doordrongen van het belang van de zee, te vragen om zich over te geven en in Engeland rustig het einde van de oorlog af te wachten. Victor Billet kent de zee als de beste, hij kent de ziel van de Belgische zeeman en in het bijzonder die van de Belgische vissers, die massaal aan de nazibezetter ontsnapt zijn. Velen onder hen vragen niet meer dan een kans om de vijand op gepaste wijze van antwoord te dienen.

Al op 4 juli 1940 schrijft hij een brief aan het Ministry of Shipping om zijn diensten aan te bieden. Dit initiatief wordt in eerste instantie weinig enthousiast onthaald.

Luitenant Billet is echter ook een diplomatiek talent en weet zijn doel, de oprichting van een Belgisch marineonderdeel, te bereiken door gebruik te maken van de Brits-Franse gevoeligheden. De acties die hij onderneemt, monden eind 1940 uiteindelijk uit in de oprichting van de Royal Navy Section Belge.

Luitenant-ter-zee Billet is op 19 augustus 1942 gesneuveld op het strand van Dieppe, in Frankrijk, daarover bestaat vandaag niet meer de minste twijfel. Zijn lichaam kon echter niet worden geïdentificeerd. Het monument dat hier 58 geleden werd onthuld, is daarom ook zijn grafmonument.