-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Iron Wolf: grote oefening voor Belgen in Litouwen

Iron Wolf: grote oefening voor Belgen in Litouwen

 

Iron Wolf is tegelijk de naam van een Litouwse brigade en de oefening die het internationale bataljon van de NAVO-operatie enhanced Forward Presence (eFP) begin november uitvoerde. Sinds eind augustus is in Litouwen het detachement eFP 09/18 aan de slag, onder leiding van het 1/3 Bataljon Lansiers. Ook zij namen aan die grootschalige oefening deel.

De Belgisch getinte Delta compagnie rukte op in de Litouwse bossen rond Pabrade om er een reeks defensieve en offensieve acties uit te voeren binnen het kader van een conventionele oorlog.

Voor die oefening werkten de Belgen nauw samen met detachementen uit Duitsland, Luxemburg, Nederland, Noorwegen en Tsjechië. Die battle group met 1.500 militairen en 400 voertuigen stond onder het bevel van de Duitse luitenant-kolonel René Braun. De vijandelijke macht bestond uit Britse, Canadese, Estse, Italiaanse en Litouwse troepen, met een soortgelijke samenstelling.

De gemotoriseerde infanteriecompagnie voerde gedurende elf dagen de ene actie na de andere uit. “Eergisteren was het echt indrukwekkend”, vertelt eerste soldaat Diego in zijn schutterskuil. Er zijn Italianen in de hinderlaag gelopen die we op hun flank hadden opgezet.”

In elke defensieve positie merken we dat de mensen gespannen en geconcentreerd zijn. “Middenin het bos vatten we niet altijd goed de omvang van deze oefening”, merkt sergeant Allan op. “’s Nachts horen we de observatiedrones die ons beschermen boven onze posities. Soms zien we ook Leopard 2-tanks die ons ondersteunen. Dan merk je wel dat er enorm dispositief op de been is. Vooral wanneer we moeten bijtanken, zien we de omvang van de ontplooide troepen.”

“We merken wel een verschil qua middelen met andere landen”, voegt een andere eraan toe. “Onze voertuigen kennen meer beperkingen op het terrein. Toch staan we er wel in gevechtssituaties. Dat merk ik toch wanneer ik aan internationale debriefings deelneem.”

“Door ons hier te ontplooien en gevechten te voeren is samenwerking met andere landen, doen we hier veel ervaring op, een grote meerwaarde”, voegt Gaetan er nog aan toe, een onderofficier van de stafcompagnie.

Begin 2019 zal België een compagnie van een ander bataljon in Estland ontplooien. Zo bevestigt ons land zijn inzet en zijn reputatie als betrouwbare partner voor de NAVO.