-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

‘Invasion stripes’ als eerbetoon aan 75 jaar Bevrijding

‘Invasion stripes’ als eerbetoon aan 75 jaar Bevrijding

 

Op 6 juni 1944 werd het startschot gegeven voor de invasie van de westerse geallieerden in het door Duitsland bezette West-Europa. Operatie Overlord, de codenaam voor de invasie, begon met massale luchtlandingen, gevolgd door de grootste amfibische aanval in de geschiedenis. De eerste dag van operatie Overlord ging de geschiedenis in als D-day.  

In het kader van de grote luchtaanval en de landingen op Normandië kregen de vliegtuigen van de geallieerden invasiestrepen opgeschilderd. Die vijf invasion stripes bestonden uit afwisselend drie witte en twee zwarte banden, op de romp en vleugels van alle geallieerde vliegtuigen. Hun doel was te verhinderen dat ze werden aangevallen door de eigen troepen tijdens de landing op Normandië. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloten verschillende Belgische piloten zich aan bij de Royal Air Force. Vanuit het Verenigd Koninkrijk vochten ze mee voor de bevrijding van West-Europa in het algemeen en België, hun vaderland, in het bijzonder.

 De Belgische gevechtspiloten bij de Royal Air Force werden onder meer ondergebracht in het 349 en 350 squadron en vlogen tijdens de luchtgevechten met de Supermarine Spitfire V. De transportpiloten werden na hun trainingsperiode ondergebracht in het 525 squadron. Na WO II kwamen de smaldelen in april 1946 naar België; in oktober 1946 stonden ze aan de wieg van de Belgische Luchtmacht. 

De beschildering van de vliegtuigen met de erg opvallende invasion stripes is een eerbetoon aan alle geallieerde piloten die zich op gevaar van eigen leven hebben ingezet tijdens operatie Overlord in Normandië en de daaropvolgende optocht van de Bevrijding. 

De vliegtuigen zullen deelnemen aan de herdenkingen van 75 jaar Bevrijding, waaronder een overvlucht van verschillende Belgische steden en een dropping van parachutisten bij Sainte-Mère-Église in Normandië. 

Op donderdag 23 mei 2019 huldigt de Luchtcomponent in Crépon een monument in, vlakbij het allereerste vliegveld van waarop het Belgische 609 squadron opereerde tijdens de eerste uren van de landing. Bij die gelegenheid zullen de F-16’s van de twee nog in dienst zijnde smaldelen, 349 en 350, de plechtigheid overvliegen.