-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Internationale ordehandhaving in Afghanistan

Internationale ordehandhaving in Afghanistan

 

Samen met collega's uit Nederland, Kroatië en Letland houdt onze Belgische militaire politie (MP) de teugels strak in handen in het Kamp Marmal, in de Noord-Afghaanse stad Mazar-e-Sharif. Regels gelden immers voor iedereen en daarover moet iemand waken. Mark en zijn Letse collega Uldis lopen regelmatig patrouille op de basis.

Waar militairen zijn, verwacht je dat iedereen netjes in de pas loopt en zich aan de regels houdt. Voor een groot deel gaat die regel op, maar af en toe moeten de MP's toch iemand op de vingers tikken, bijvoorbeeld voor snelheidsovertredingen. Met een snelheidsbeperking van 20 km/u in Kamp Marmal zit je al snel aan de limiet.

Wanneer ze hun wagen op een kruispunt aan de kant zetten, haalt Mark zijn speedgun (digitale snelheidsmeter) boven. Van ver lijkt het verdacht veel op een handwapen. "Hiermee kunnen we van zowel aankomende als wegrijdende voertuigen de snelheid meten", vertelt Mark. "Ook met een fiets haal je die snelheid gemakkelijk, iedereen is hier gelijk voor de wet", lacht hij.

Het duurt nog geen minuut of ze 'flitsen' iemand. 35 km/u: dat is 15 boven de toegelaten snelheid. "Tegenhouden", geeft Uldis kordaat aan. "De meesten die we tegenhouden vertellen dat ze nog maar net hier zijn en de toegelaten snelheid nog niet kennen", verduidelijkt de Let. "Ook deze chauffeur probeerde me dat op de mouw te spelden." Boetes schrijven de MP's hier niet uit, maar sancties volgen wél.

Niet alleen snelheidscontroles behoren tot het takenpakket van de militaire politie. Ze lopen ook sociale patrouilles. "Elke land heeft hier zijn eigen kamp, met als het ware muren binnen de muren van de basis", aldus Mark. Tussen die muren vinden we ook bars. In de ene bar kan je een pintje drinken, in de andere dan weer niet. "Wij zijn meestal de 'slechteriken' die de boel sluiten als het te laat wordt, maar iemand moet het doen", laat hij ons weten.

Op het einde van een dag MP-werk volgt de onvermijdelijke administratie. Ook dat maakt deel uit van ordehandhaving op een militaire basis.