-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Internationale inzet in Estland

Internationale inzet in Estland

 

Enkele weken voor hun terugkeer naar België voeren de militairen van het detachement enhanced Forward Presence (eFP) 19-01 nog volop manoeuvres uit. Begin mei nemen ze deel aan Spring Storm, een NAVO-oefening met een erg internationale insteek.

De Belgische compagnie onder leiding van het Bataljon Ardense Jagers is al vier maand in Estland. Nu staat ze voor haar laatste en grootste uitdaging: de jaarlijkse nationale oefening Spring Storm. Die is opgesteld volgens de doctrine van een Combined Arms Task Group (CATG): een groep gevechtseenheden, elementen voor gevechtssteun en andere steunelementen, samen onder één commando.

Het Belgische detachement bestaat uit meer dan 200 militairen, afkomstig van het Bataljon Artillerie, de 4 Groep CIS, het 11 Bataljon Genie, het 18 Bataljon Logistiek en het Bataljon Ardense Jagers. Militairen van de Medische Component uit alle Elementen voor Medische Interventie, van de Military Police Group, Movement Control Group en het Bataljon 12/13 Linie vervolledigen het geheel.

De Belgische compagnie is een onderdeel van een Brits bataljon van de King's Royal Hussars, onder het bevel van luitenant-kolonel Angus Tilney, wat het een nog meer internationaal cachet geeft. Dat bataljon van meer dan duizend militairen maakt dan weer deel uit van de 1ste Estse Brigade, zoals bepaald in de versterkingen van de Atlantische alliantie in de Baltische staten.

Tijdens Spring Storm zullen al die eenheden van de 1ste Estse Brigade het gedurende een tiental dagen opnemen tegen een vijand uit het oosten. Die bestaat ook uit een internationale brigade, met eenheden uit Estland, Finland, Canada, Litouwen, Polen en Spanje.

De eenheden nemen het tegen elkaar op in een intensief trainingstempo waarbij ze hun gevechtstechnieken gebruiken in het internationale kader van de NAVO.