-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

ICARUS houdt zijn vleugels heel

ICARUS houdt zijn vleugels heel

 

ICARUS, zo heet het Europese onderzoeksproject dat drones ontwikkelt om te helpen bij reddingsoperaties. De Koninklijke Militaire School coördineert de 24 partners uit tien landen die aan het project deelnemen. Om te tonen wat hun voertuigen kunnen, organiseerde de militaire school op 4 september een grote demonstratie in Marche-en-Famenne.

Tijdens de demonstratie simuleerden de ICARUS-medewerkers een dorp dat door een zware aardbeving is verwoest. In de ingestorte appartementsgebouwen, scholen en fabrieken bevinden zich overlevenden die op redding wachten. Aan de rand van het rampgebied staat het B-FAST-team klaar, maar het ICARUS-vliegtuig op zonnecellen verkent alvast het pad. Dat toestel brak onlangs het wereldrecord voor autonome vlucht. Het maakt meteen kaarten van de omgeving, zodat het team weet wat het te wachten staat.

Dat is een van de manieren waarop de ICARUS-drones een reddingsteam kunnen helpen, maar daar stopt het niet. Ze kunnen met hun thermische camera's ook slachtoffers detecteren of 3D-kaarten maken. De grondvoertuigen kunnen dan weer puin ruimen, gebouwen stutten en werken in gebouwen die te onstabiel zijn voor menselijke reddingsteams.

Reddingswerk is geen kerntaak van Defensie, maar volgens KMS-onderzoeker Geert De Cubber, de projectcoördinator, heeft het project ook interessante militaire toepassingen. "In een periode waarin de defensiebudgetten dalen, is dit soort projecten een broodnodige extra financiering", legt hij uit. "We werken trouwens in een gebied dat heel dicht bij Defensietoepassingen ligt. Met onze drones kunnen we slachtoffers zoeken, dat betekent ook dat we naar vijanden kunnen zoeken. Ook om een compound te beschermen, kunnen drones zeker hun diensten bewijzen, door bijvoorbeeld indringers op te sporen."

Het ICARUS-project eindigt in januari 2016, nog maar enkele maanden te gaan dus. De Cubber is in ieder geval tevreden over de resultaten. "De Europese Commissie ziet ons project als een succesverhaal," zegt hij. "Zij gebruiken het als voorbeeld voor een project waarbij hun fondsen goed gebruikt zijn en tot meteen inzetbare toepassingen hebben geleid."