-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Hulde aan Franse piloot Guynemer

Hulde aan Franse piloot Guynemer

 

Op 11 september brachten Belgische en Franse militaire delegaties hulde aan Georges Guynemer, een van de beste jachtpiloten van de Eerste Wereldoorlog. De ceremonie vond plaats in Langemark-Poelkapelle.

11 September 2017 was geen doordeweekse dag voor de Franse Luchtmacht en voor de gemeente Langemark-Poelkapelle. De dood van een van Frankrijks meest legendarische piloten werd namelijk exact honderd jaar na datum herdacht in de gemeente in de Westhoek.

Kapitein Georges Guynemer wordt in 1915 gevechtspiloot in het N3 Eskadron, beter gekend als het "Escadrille des Cigognes" of Ooievaarseskadron. Twee jaar later wordt hij ook commandant van dat eskadron. Op de 750 vlieguren die hij op 27 maanden tijd bijeen vliegt, behaalt hij maar liefst 53 bevestigde overwinningen (naast nog eens een dertigtal waarschijnlijke overwinningen).

De briljante piloot, die op zijn 23ste al gedecoreerd werd met De Nationale orde van het Legioen van Eer, verdween met zijn Spad III vliegtuig in het no mans land in de buurt van Poelkapelle. Noch het wrak van het vliegtuig noch het lichaam van de Franse held werden ooit gevonden.

Momenteel draagt de luchtbasis 102 van Dijon zijn naam. De luchtschool van Salon-de-Provence heeft het motto "Faire face" van het eskadron uit die tijd overgenomen.

De hulde aan deze invloedrijke piloot maakt deel uit van de zeven grote herdenkingen gelinkt aan de Derde slag bij Ieper in de Westhoek. Deze herdenking is echter bijzonder omdat het zich uitsluitend focust op de Luchtmacht.

Een detachement van een veertigtal militairen van de Luchtcomponent en een Frans detachement bestaande uit vliegtuigtechniekers en piloten kwamen voor deze gelegenheid samen. Onder begeleiding van de muziekkapel van de Franse Luchtmacht eerden ze de uitzonderlijke man.

Het belang van het evenement was ook duidelijk door de aanwezigen. Onder andere een vertegenwoordiger van de koning, de Franse ambassadrice Claude-France Arnould en generaal André Lanata, Stafchef van de Franse Luchtmacht tekenden present.