-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Hovering Seagull

Hovering Seagull

 

In de week van 3 tot 6 december heeft de Marine tijdens de oefening Hovering Seagull een tweede vliegende camerasensor getest.

De testen vonden zowel plaats vanuit de kazerne in Lombardsijde als de Marinebasis van Zeebrugge. In Lombardsijde lag de nadruk eerder op de actieradius van het toestel, met het patrouilleschip P901 Castor als doel. In het marinedok van Zeebrugge was het doel van de simulatie om mijnen op grotere diepte te detecteren.

Tijdens de test lag de focus op de kwaliteit van de camerabeelden en het gebruik van de hyperspectrale camera en de sensor. Er werden vier versies getest met onder meer een magnetometer, een infrarood- en een hyperspectrale camera.

De vliegende sensor Sarah 4.0 is volledig elektrisch aangedreven en heeft hierdoor een beperkte vluchttijd van ongeveer 30 minuten. Bovendien is het toestel bijna geruisloos. Het toestel heeft alvast een redelijke snelheid van 75 knopen (139 km/u) en kan ingezet worden tijdens stevige windvlagen tot 40 knopen (74 km/u).

Flying-Cam, het bedrijf dat de Sarah ontwierp, heeft al dertig jaar ervaring met het gebruik van drones in de filmindustrie en zette die in bij de opname van prestigieuze film zoals James Bond of Harry Potter.

De nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen van de Marine zullen zo worden ingericht dat ze als moederschip ingezet kunnen worden voor zowel lucht- als onderwaterdrones, in functie van de behoefte en de opdracht.

Om de luchtdrones te testen beschikt de Marine over een nieuwe eenheid: het Maritime Tactical Unmanned Aerial System (MTUAS). Zij zullen de komende jaren de verschillende luchtdrones testen. Naast het afschuimen van de burgerbedrijven die drones aanbieden, testen zij ook de sensoren.

Het uiteindelijk doel is om een performant pakket samen te stellen om modulair te kunnen opereren vanuit de verschillende maritieme capaciteiten. Dat klinkt misschien futuristisch maar zal binnen enkele jaren daadwerkelijk een feit zijn.