-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Hoog bezoek in Amari

Hoog bezoek in Amari

 

Het Belgische detachement F-16 dat deelneemt aan EAPM (Enhanced Air Policing Mission) in Estland, ontving op dinsdagavond 19 september onder andere de Generaal Sir James Everard. De generaal is in militaire kringen beter bekend als DSACEUR (Deputy Supreme Allied Commander Europe ). Samen met de Chef Defensie van Estland, Generaal Riho Terras brachten ze een bezoek aan de vliegbasis in Amari. Commandant Vlieger David gaf tekst en uitleg over de opdracht EAPM.

België neemt zoals steeds als gerespecteerd lid van de VN, de NAVO en de EU zijn verantwoordelijkheid ter harte en is solidair binnen de internationale coalities om de veiligheid in het land te verzekeren. De grenzen van Europa bewaken geldt dan ook als één van hun taken.

De vrijwaring van het NAVO-luchtruim is een collectieve verantwoordelijkheid van zijn lidstaten: voor de leden die niet beschikken over de vereiste capaciteit aan luchtverdedigingsmiddelen binnen hun leger (o.a. de Baltische Staten ) zorgt de NAVO voor afwisselende luchtruimverdediging om de veiligheid hiervan te kunnen waarborgen.

België heeft reeds zes keer deelgenomen aan de luchtruimverdedigings opdracht ( EAPM ) in de Baltische Staten. Met het detachment EAPM 17-09 neemt België nu voor de zevende maal deel, en dit voor de tweede maal vanop de Estse luchtmachtbasis Amari.

Hierbij worden er vier F16's ingezet die voortdurend klaar staan om op te stijgen in een zeer korte tijdspanne. Het detachment EAPM 17-09 bestaat uit ongeveer 50 personen. De piloten zijn 24 uur op 24 in staat om tussen te komen.

Het bezoek was onder de indruk van de Belgische capaciteit en natuurlijk voor onze zevende deelname aan deze belangrijke NAVO opdracht.