-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Hoofdprijs voor Sea King in reddingswedstrijd

Hoofdprijs voor Sea King in reddingswedstrijd

 

Tijdens de SAR meet, een internationale reddingswedstrijd op de basis van Koksijde, hebben de Sea King en de Alouette III-helikopter hun verjaardag gevierd. Ondanks zijn respectabele leeftijd ging de Sea King met de hoofdprijs aan de haal.

Om de nodige luister te geven aan de veertigste verjaardag van de Sea King en de 45ste van de Alouette III, had het 40ste Smaldeel een heuse search-and rescuewedstrijd (SAR meet) georganiseerd. Voor die gelegenheid waren helikopterbemanningen uit verschillende Europese landen naar de vliegbasis in Koksijde afgezakt.

Naast een Sea King, een Alouette III en een NH90 Caiman van de vliegbasis zelf, namen teams uit Oostenrijk, Portugal en Duitsland deel. Stuk voor stuk teams met een opmerkelijk palmares als het gaat over het redden van mensen in nood.

Voor de helikopterbemanningen stonden er oefeningen in navigatie, behendigheid en winching op het programma. De duikers moesten in het ijskoude zwembad van Oostduinkerke bewijzen dat ze geen watervrees kennen. Het werd een bikkelharde competitie waarbij geen enkel team een duimbreed toegaf. Maar slechts één kon de beste zijn. "And the winner is... the Sea King from Coxyde Rescue!"

De Sea Kings van de Luchtcomponent zijn onlosmakelijk verbonden met de Belgische kust. Wie af en toe een dagje aan zee doorbrengt, heeft de helikopters beslist al zien overvliegen.

Exact veertig jaar geleden kwamen de vijf Westland Mk48 Sea Kings in dienst. Toen in maart 1987 de ferry Herald of Free Enterprise kapseisde, veroverde de trots van het 40ste smaldeel een vermelding in de geschiedenisboeken. De tv-reeks Windkracht 10, met de bemanningen in de hoofdrol, kluisterde twee seizoenen lang honderdduizenden Vlaamse kijkers aan de beeldbuis. Bij de aanslagen op 22 maart 2016 vervoerde de Sea King slachtoffers naar verschillende hospitalen in het land. Vandaag staat de teller op 58.000 vlieguren en 3.226 interventies. Voor 1.724 personen speelden de helikopters en zijn bemanningen een rol van levensbelang.

De Alouette III is al jaren de vaste verbindingshelikopter op onze marineschepen. Ze speelde een sleutelrol tijdens de recente anti-piraterijopdrachten in de Hoorn van Afrika. Een Alouette III die was ingescheept op een Nederlands marineschip onderschepte enkele maanden geleden in de Caraïben nog een speedboot met een lading drugs.

Ongeveer vierhonderd luchtvaartenthousiasten kregen toegang tot de vliegbasis in Koksijde. Ook zij konden de helikopters van nabij aan het werk zien.