-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

In het spoor van de verkenningspatrouille

In het spoor van de verkenningspatrouille

De immense schietstand 211 ligt er rustig bij op de Grafenwöhr Training Area in Duitsland, op zaterdag 30 maart 2013. Totdat de jeeps van de pathfinders en het peloton Recce van het 3 Bataljon Parachutisten eraan komen scheuren. Klaar voor een dag tactiek en schieten op hoog niveau!

De opdracht lijkt eenvoudig: een verkenningspatrouille uitvoeren met jeeps op de schietstand. Wat ze nog niet weten is dat de weg langs verschillende dorpen gaat waar niet iedereen het zo begrepen heeft op bezoekers. De jeeps rijden gestaag doorheen het glooiende landschap, wetende dat achter elke bocht of heuvel gevaar kan schuilen.

"Opgepast, ik neem vier vijandige fuseliers waar op de weg van links naar rechts", klinkt het over de radio. Onmiddellijk schieten ze in actie. De MAG-schutter opent het vuur vanuit de jeep en de Minimi-schutter installeert zich ernaast. Onverbiddelijk vuren ze verder, terwijl de voertuigen het radiocontact behouden en de ene jeep de andere steunt. De eerste hindernis is vlekkeloos genomen.

Je zou haast vergeten dat je op een schietstand bent, zo goed is de simulatie. Het parcours dat de jeeps afleggen bevat allerlei hindernissen: dorpen, kruispunten, vijandelijke schutters, ... Zodra ze de plastic schutters hebben uitgeschakeld, vallen die ook echt neer en kunnen ze voortrijden.

"Dit is echt geweldig", vertelt korporaal Bart Heyse na afloop. "Het is een droom om op deze manier te trainen. Een grote schietstand waar je tactiek oefent en kan schieten met reële munitie is gewoonweg super!"