-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Het prille begin van de duikers-ontmijners bij de Zeemacht

Het prille begin van de duikers-ontmijners bij de Zeemacht

 

Op 29 juli is het precies zeventig jaar geleden dat de staf van de Zeemacht opdracht gaf om de kustwateren te zuiveren van een reeks anti-invasiemijnen, Katy-mijnen genaamd. Die opdracht diende om een nieuwe telefoonkabel van Engeland naar België te leggen.

De Duitsers hadden meer dan duizend van die mijnen in onze kustwateren gelegd als afschrikking tegen een mogelijke invasie. De ploeg bestond uit een groep diehards die met ijzeren vletten en netten de gevaarlijke Katy-mijnen naar het strand sleepten om ze daar tot ontploffing te brengen.

Die procedure was eenvoudig maar efficiënt: met de stroom mee werd tussen twee geroeide houten vletten een met oude bakstenen verzwaarde lijn over de bodem gesleept. Werd iets opgevist, dan kwamen de vletten bij elkaar. Een duiker plaatse er een springlading op, die dan vanop afstand tot ontploffing werd gebracht. Zo werd in drie jaar tijd de volledige kustlijn van springtuigen gezuiverd.

Markante figuren die deel uitmaakten van de ploeg waren erekapitein-ter-zee J.C. Liènart – tevens de spirituele vader van het Koninklijk Marine Kadettenkorps – en oppermeester Jean-Baptist (Jan) Dreesen, een markante figuur bij de marine en het koningshuis. Bij zijn pensionering werd hij trouwens schipper van het koninklijk jacht Avila van wijlen koning Boudewijn.

De duikers-ontmijners van het eerste uur werden als ware helden aanzien bij de bevolking en de huidige generatie zet zich zeventig jaar na datum nog steeds in ten dienste van de bevolking.