-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Het militaire defilé: de cijfers

Het militaire defilé: de cijfers

 

Op 18 en 19 juli is het in de kazerne van Peutie weer koppen en voertuigen tellen. Met de Nationale Feestdag in het verschiet stomen onze troepen zich klaar voor het grote defilé. Ook een Franse delegatie is van de partij om zondag hun nieuwe Griffon-gevechtsvoertuigen voor te stellen.

900 militairen. Heel wat mannen en vrouwen van Defensie zijn op 21 juli op het appel. Het overgrote deel van hen begroet de massa te voet in de straten van Brussel. Om dit perfect te laten verlopen, verzamelen op vrijdag 19 juli alle detachementen het kwartier Majoor Housiau. Daar trainen ze alle drils nog eens uitvoerig.

71 militaire voertuigen. Naast de troepen te voet is er zondag uiteraard ook een gemotoriseerd defilé. Donderdag tekenden de chauffeurs en hun voertuigen massaal present om dit gedeelte nauwkeurig te oefenen. Van de Dingo tot de Fox, geen enkel militair voertuig zal ontbreken op de Nationale Feestdag. In het teken van 75 jaar Bevrijding zal zelfs een historische colonne uit WO II het defilé vervoegen.

26 vliegtuigen en helikopters. Die kan je aanstaande zondag boven Brussel bewonderen. Op woensdag 17 juli legden de piloten met een vlucht boven Brussel de laatste hand aan de voorbereiding van hun 'optreden'.

Ook de reservisten zijn op de afspraak voor de voorbereidingen. Voor het derde jaar op een rij nemen zij met een detachement deel aan het defilé. Het voorbije jaar waren de operationele reservisten een grote meerwaarde voor Defensie. Daarom verdienen ze zeker hun plaats tussen onze troepen.

Op 21 juli is ook de jeugd van de partij. Deelnemers aan de jongerenstages Para Junior en Commando Junior en de kadettenkorpsen marcheren mee. De drie militairen muziekkapellen verzorgen van start tot eind de muzikale ondersteuning.

Deze week zakken ook heel wat buitenlandse delegaties richting België af. De twee Griffon-pantservoertuigen van het Franse detachement vormen zondag de grootste eyecatchers. Die gloednieuwe gevechtsvoertuigen maken in 2025 hun intrede bij Defensie.

Op 21 juli kan je vanaf 16 uur zelf dit grootse defilé bijwonen in onze hoofdstad. Meer info op www.2107.be.