-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Het militaire defilé in cijfers

Het militaire defilé in cijfers

 

Het centrale thema van de Nationale Feestdag dit jaar was 'fier om te dienen': de essentie van het militaire beroep. Geen betere manier om die fierheid aan de bevolking te tonen dan met een groots militair defilé.

Met groots bedoelen we ook écht groots: maar liefst 1.400 militairen marcheerden, reden en vlogen op 21 juli door en over de Koningsstraat in Brussel. De meeste van hen waren uiteraard Belgische militairen, 1.236 om precies te zijn. Maar ze werden vergezeld door 158 Franse, Nederlandse, Luxemburgse, Spaanse, Duitse en Litouwse collega's.

Na de troepen te voet was het de beurt aan de voertuigen: 48 in totaal, waarvan 36 Belgische en 12 buitenlandse, gaande van zware Piranha-pantservoertuigen tot de lichtere Lynx-terreinvoertuigen.

De Luchtcomponent was uiteraard ook van de partij. Met 35 toestellen vlogen de militaire piloten over het koninklijk paleis. Alle Belgische vliegtuigen waren vertegenwoordigd: zeven Alpha Jets vormden met rook de Belgische vlag, gevolgd door de Marchetti's, F-16's, C-130's en de passagiersvliegtuigen van Defensie. De helikopterliefhebbers konden dan weer de Belgische Sea King-, NH90- en A109- helikopters aan het werk zien.