-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Het medische luik van Trident Juncture

Het medische luik van Trident Juncture

 

De Medische Component van Defensie neemt vanaf eind oktober deel aan de NAVO-oefening Trident Juncture. Een deel van het medische detachement zal een rol spelen tijdens de oefening zelf. Een tweede deel zal de eventuele echte gewonden tijdens de oefening verzorgen.

Tijdens Trident Juncture zal het Belgische medische detachement volledig binnen de internationale medische structuur werken. Ze zullen er hun procedures trainen met medische detachementen uit andere landen. Zo moeten ze tegen 2019 klaar zijn om ingezet te worden bij de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF), de snelle inzettroepen van de NAVO.

Voor de oefening stuurt de Medische Component een patiënt evacuation coordination cell (PECC) naar Rena in Noorwegen. Die bestaat uit een medische officier en twee onderofficieren uit het 3 Element voor Medische Interventie (3 EMI). Samen met drie Duitse PECC's zorgen ze dat alle gewonden met het juiste type ambulance naar de juiste verzorgingspost of ziekenhuis geëvacueerd worden.

Daarnaast stuurt Defensie een evacuatiepeloton. Dat bestaat uit een commandocel met een officier en drie onderofficieren en verder ook vijf Unimog-ambulances en een Dingo-ambulance, telkens bemand door drie militairen. Zij zullen evacuaties uitvoeren van vooruitgeschoven medische posten naar veldziekenhuizen verder van de frontlijn.

Real Life Support

Tijdens Trident Juncture oefenen er ook Belgische detachementen in Finland en vlakbij Oslo. Voor hen worden medische ploegen ingezet om de dagelijkse medische zorgen verzekeren.

Bij het Belgische F-16-detachement in Finland zijn twee ambulanciers ontplooid die eerste hulp kunnen toedienen.

Vlakbij Oslo, op de basis van Sessvollmoen, werkt een Belgisch logistiek detachement dat de rest van de Belgen ondersteunt. Een verpleegkundige en een ambulancier verlenen er de eerste zorgen aan onze mensen met een Sprinter-ambulance.