-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

In het kielzog van de marinecadetten

In het kielzog van de marinecadetten

De ochtendzon reflecteert fel op de Dender. De Rijnvedette V901 Leie deint langs de kade op het ritme van de golven. Zes jongelui tussen 12 en 18 jaar staan plechtig op het achterdek: rug recht, schouders naar achter. ‘Geef acht!’, weerklinkt het plots. Als één man springen ze in het gelid. De vlag wordt gehesen, de jongeren groeten. Dit is het begin van een dag in het kielzog van het ‘Koninklijke Marine Kadettenkorps’.

Voor het vertrek houden ze eerst een oefening ‘man overboord’. Ook al is het paasverlof, echte cadetten staan altijd paraat. Voor hen is het geen vakantie waarin luieren, tv kijken en computeren de belangrijkste activiteiten zijn. Nee, marinecadetten leren noodprocedures, knopen leggen, aanmeren, sluizen passeren en nog veel meer. Want dat is het doel van de vereniging: zij proberen de maritieme geest bij de jeugd te bevorderen. En dat lukt. Met hun 250 leden over heel België blijft de nautische kennis wijd verspreid.

Ook Jo Minnoye houdt van varen… en van koken. Aan boord van de Leie kan hij zijn twee interesses gemakkelijk combineren. Als keukenhulp zorgt hij dat alle magen gevuld blijven en bij het afmeren of het nemen van sluizen staat hij mee aan dek om te helpen. “Het is de variatie die mij aantrekt”, steekt Jo van wal. “Het is op vrijwillige basis dat je die functie kiest. Op voorhand kan je aangeven wat je graag doet en dan houden ze daar rekening mee. Ik sta graag in de keuken, maar ook de andere taken vind ik leuk. Ik ben al zeven jaar bij de marinecadetten en doe het nog altijd even graag.”

Als een goed geoliede machine neemt iedereen zijn plaats in. Ze zijn klaar voor vertrek om via de Dender, langs de Bovenschelde tot in het Zennegat te varen, de vaarroute van vandaag. Eens de Rijnvedette op koers ligt, neemt Quentin Delporte het over. Hij is drie jaar cadet en staat graag aan het roer, dus is hij roerganger van dienst. “Varen is zeer rustgevend”, laat hij weten. “Het is plezierig om hier in de vrije natuur rond te varen in plaats van thuis achter de computer te zitten. De andere cadetten zijn in al die jaren hele goede vrienden geworden en dat is ook veel waard.”

Het ‘Koninklijke Marine Kadettenkorps’ krijgt steun van Defensie onder de vorm van personeel, materiaal, infrastructuur en financiële hulp. Maar dat is niet zomaar. Dankzij de inspanningen van de vereniging krijgen jongeren al snel een notie van wat het is om bij het leger en de marine te werken. Want de marinecadetten doen niet alleen activiteiten op zee of rivieren. Zij houden ook jaarlijks een landkamp in Elsenborn dat sterk te vergelijken is met de basisopleiding voor militairen, maar dan iets speelser.

Eén ding is zeker: de jongeren leren veel bij op het vlak van scheepvaart, leren de rust en de natuur te appreciëren en leren in groep samenleven. Een ideale basis om bij Defensie aan de slag te kunnen. Maar tot het zover is, genieten ze vooral met volle teugen van hun vakantie op een originele manier.