-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Het fregat Louise-Marie op koers tegen smokkelaars

Het fregat Louise-Marie op koers tegen smokkelaars

 

Het Belgische fregat Louise-Marie heeft op maandag 12 juni Zeebrugge verlaten. Op de Middellandse Zee zal het ingezet worden in het kader van de Europese opdracht Sophia.

Met de deelname van de Louise-Marie aan de Europese vloot EURNAVFOR-MED voor de operatie Sophia, bindt ons land de strijd aan tegen de mensen- en wapensmokkel. De Louise-Marie zal voornamelijk actief zijn in de Internationale wateren tussen Sicilië en Libië.

De focus van de opdracht is om de mensenhandel te stoppen en illegale wapenhandel te onderscheppen. Om de smokkel een halt toe te roepen is het belangrijk dat de smokkelaars vervolgd worden. Indien het fregat met vluchtelingen in contact komt, zal het hulp verlenen in functie van de SOLAS-conventie (Safety of Lives at Sea).

Momenteel nemen het logistieke steunschip Godetia en twee mijnenjagers deel aan een grote oefening op de Baltische Zee. Met het vertrek van de Louise-Marie is de volledige operationele vloot nu ingezet. Het fregat wordt op 28 juli opnieuw in zijn thuishaven verwacht.