-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

“Het is de beste job die ik me kan indenken”

“Het is de beste job die ik me kan indenken”

 

Gevechtsduiker zijn bij de special forces klinkt niet meteen als een doordeweekse baan. Je combineert kracht met techniek, tactiek en een hoop denkwerk. Al die eigenschappen samen maken de job tot iets unieks.

“Dit is mijn laatste jaar bij de gevechtsduikers”, vertelt een lid van de Special Forces Grouptijdens een duiktraining in het Spaanse Cartagena. “Na twaalf jaar, waarvan acht als gevechtsduiker, is het tijd om te stoppen. Maar ik besef dat het moeilijk zal zijn om uit de ploeg te stappen. Net zo moeilijk als toen ik eraan begon.”

Slechts een selecte groep Belgische militairen kan zich gevechtsduiker bij de special forces noemen. Niet alleen behoort de opleiding tot de zwaarste van Defensie, ook de selectie is niet voor iedereen weggelegd. De lat om te slagen voor de medische testen ligt hoog. Niet iedereen kan het fysiek aan om dag in dag uit zijn job onder water uit te voeren. Het lichaam van een duiker staat elke dag onder druk, letterlijk en figuurlijk.

Met hun duikuitrusting kunnen ze tot drie uur lang werken op een diepte van vijf tot zes meter. Maar ook diepzeeduiken tot meer dan vijftig meter behoort tot hun takenpakket. Bovendien zeulen zij een hoop materieel met zich mee zoals radio’s, nachtkijkers, wapens en navigatiemiddelen.

Niet alleen aan de job beginnen, maar ook ze volhouden is een kunst. “Het is geen baan van negen tot vijf. Gevechtsduiker ben je elke dag van de week, de klok rond”, vertelt een collega-gevechtsduiker. Sociaal kan het dus zwaar wegen. Maar voor elk van hen is het de moeite waard: “Het is een passie en de beste job die ik me kan indenken”, besluit hij.