-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Herdenking van een doortastend en gedreven marineman

Herdenking van een doortastend en gedreven marineman

 

In de marinekazerne van Sint-Kruis (Brugge) heeft op 25 september een herdenkingsplechtigheid plaatsgevonden voor luitenant-ter-zee Victor Billet. Daarbij waren zijn kinderen en kleinkinderen aanwezig, net als jongeren van de basisschool Mozaïk, kapitein-ter-zee Raf De Bode, directeur operationele ondersteuning van de Marine, en Dirk Defauw, burgemeester van Brugge.

Luitenant-ter-zee Victor Billet was tijdens de Tweede Wereldoorlog de eerste marineofficier van de Royal Navy Belgian Section. Hij was ingelijfd bij de Combined Operations, aanvalsstrijdkrachten gecreëerd door lord Mountbatten. Daar voerde hij het bevel over de LCTI59-landingsvaartuigen, die de Canadese pantserwagens en commando's aan wal brachten tijdens operatie Jubilee, de vermaarde raid op Dieppe in Frankrijk.

Op 19 augustus 1942 liep operatie Jubilee op de stranden van Dieppe uit op een bloedbad. Onder de slachtoffers was ook Victor Billet, die na afloop als vermist werd opgegeven. Niemand weet wat er die 19 augustus 1942 precies met Billet gebeurde. Viel hij onder vijandelijk vuur? Sloeg hij overboord zonder dat iemand het zag?

Bij de 77ste herdenking van zijn overlijden heeft de Marine hulde gebracht aan een bijzondere man, die opstond en zich wilde verzetten. Na een bloemenhulde bedankte Georges Billet, de oudste zoon van Victor, alle aanwezigen voor hun blijvende steun.

Kapitein-ter-Zee Raf De Bode benadrukte de doorzetting van Billet en alle andere Belgische zeemannen die streden in het belang van onze vrije waarden en onze democratie. Velen hebben het niet overleefd. Samen met zij die het wel haalden, verdienen ze mateloze eerbied voor hun gedrevenheid en hun inspanningen.

De plechtigheid eindigde met de Last Post, als eerbetoon aan alle zeelui gestorven in bevolen dienst.

Voorafgaand aan de ceremonie ontving de directeur van het Competentiecentrum van de Marine, fregatkapitein Peter Ramboer, ‘s morgens 34 meisjes en jongens van het vijfde leerjaar van de Mozaïkschool. De jongeren konden op een speelse wijze de wereld van de Marine en de geschiedenis van Victor Billet ontdekken. Ze namen ook deel aan activiteiten zoals met een zeekaart leren varen, knopen leggen of gewoon van een leuk middagmaal genieten.

75 jaar na de Tweede Wereldoorlog wordt overal de Bevrijding herdacht. Het is een taak van iedereen om jongeren te laten ontdekken wat er precies gebeurde in die gruwelijke oorlog.