-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Helikopters openen NAVO-top

Helikopters openen NAVO-top

 

Tsjechische Hinds, Deense Merlins, Turkse Mangusta's en Amerikaanse Black Hawks, het zijn geen toestellen die je normaal gezien aantreft op de luchtmachtbasis van Bevekom. Toch kon je ze er afgelopen woensdag spotten. De aanleiding: de grote NAVO-top van 11 en 12 juli in het hoofdkwartier van de alliantie, die opende met een overvlucht van de 26 toestellen.

De regeringshoofden van de NAVO-landen, waaronder de Amerikaanse president Donald Trump, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en onze eigen premier Charles Michel, konden tijdens de openingsceremonie van de top in Haren een dwarsdoorsnede van de helikoptercapaciteit van de alliantie aan het werk zien. Maar liefst dertien landen stuurden een delegatie aanvals- en transporthelikopters naar België.

De formatie bestond uit vier groepen van vijf helikopters en een groep van zes toestellen. De glansrol ging naar de Belgische A109-helikopters. Zij waren het eerste toestel in elke groep en hadden het grootste aandeel in de formatie: maar liefst 5 helikopters kwamen van de Belgische 1 Wing. Met nog één A109 in reserve en drie toestellen die in het kader van de operatie Joint Umbrella het luchtruim van Brussel bewaakten, waren er in totaal negen A109-helikopters actief voor de NAVO-top.

De Belgische piloten zijn het gewoon om in formatie te vliegen en trainen er ook regelmatig op. Dat is echter niet het geval voor alle deelnemende piloten, zegt Pikke, de formatieleider van de overvlucht: "Het bijzondere aan vandaag is dat we alles van A tot Z uitleggen omdat er mensen meevliegen die zulke formaties niet gewoon zijn. Voor de vlucht overlopen we tijdens een briefing het volledige verloop in detail, van het opstijgen tot het landen."