-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Heli Mountain Flying

Heli Mountain Flying

 

Van 15 tot en met 26 oktober 2018 organiseert een helikopterdetachement van de 1 Wing uit Bevekom de oefening Heli Mountain Flying in het Centre de Vol en Montagne, gelegen in het Franse Sainte-Léocadie nabij Saillagouse.

Zoals de naam van de basis het zelf zegt, is het Centre de Vol en Montagne gesitueerd in het departement Pyrénées-Orientales, vlak aan de Frans-Spaanse grens. De basis hoort toe aan het Aviation Légère de l'Armée de Terre (ALAT) of het Licht Vliegwezen van de Franse Landmacht.

Het Belgisch helikopterdetachement bestaat uit een veertigtal personen waaronder veertien piloten, A109-boordschutters, NH90-cabine-operatoren, luchtverkeersleiders, weervoorspellers, inlichtingenpersoneel, missieplanners en technisch personeel. Om de opdrachten uit te voeren beschikt het detachement over vier helikopters: twee Agusta's A109BAi en twee NH90's TTH.

Het doel van de oefening is tweevoudig: enerzijds procedures inoefenen voor het vliegen in bergachtig gebied en anderzijds twee piloot-instructeurs A109 kwalificeren en een deel basisopleiding van twee kandidaten piloot-instructeur NH90. In totaal worden er per type helikopter dertig sorties van anderhalf uur gevlogen.

Het technisch detachement staat in voor de dagelijkse beschikbaarheid van de aanwezige vloot, het preventief onderhoud en het herstellen van kleine technische defecten. Een van de toestellen onderging tijdens de periode zijn 15 uurs- en 25 uurs-inspectie of het periodieke onderhoud van de hoofd- en staartrotor.

Naast de succesvolle kwalificatie als piloot-instructeur A109 van Filip en Steve gaf het detachement ook luchtsteun aan enkele Franse légionnaires die in dezelfde bergzones op oefening waren.

Dankzij de goede weersomstandigheden in de bergachtige regio werden alle doelstellingen van de oefening behaald en kan het detachement op vrijdag 26 oktober 2018 tevreden huiswaarts keren!