-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

HayaBusa wereldkampioen formatiespringen!

HayaBusa wereldkampioen formatiespringen!
 

Zonet is in Gold Coast (AUSTRALIE) het Belgische skydiveteam HayaBusa wereldkampioen formatiespringen in alle categorieën geworden. Dit is het allerhoogste competitieniveau in deze sporttak.

Het doel van formatiespringen is om tijdens een vrije val sprong van 35 seconden zoveel mogelijk opgelegde figuren te maken met 4 parachutisten. Het geheel van de bewegingen wordt gefilmd door een cameraman die mee springt en boven de formatie hangt. Voor dit wereldkampioenschap dienden er 10 sprongen te worden uitgevoerd.

Het wereldkampioenschap alle categorieën wordt 2-jaarlijks georganiseerd. Er waren 19 deelnemende landen. Bovenop de wereldtitel slaagde Hayabusa erin tijdens de 6de sprong een nieuw wereldrecord te vestigen van 62 punten. Het vorige record op 56 punten stond op naam van Frankrijk en Rusland en dateerde van 2010.

De concurrentie tijdens dit WK kwam vooral van USA en Frankrijk. De strijd met het team van de USA, Airspeed genaamd, vond plaats tot de laatste momenten van de wedstrijd. Na een zeer spannende eindstrijd kon Hayabusa (het topsportteam van Defensie) voor de derde maal op rij (1ste maal in 2014 te Prostejov - CZE en 2de maal in 2016 te Chicago - USA), de felbegeerde Excaliber (wisselbeker in de vorm van een zwaard dat symbool staat voor het beste team van de wereld) in de lucht steken. Het verschil met USA bedroeg slechts 2 punten. Dit is te vergelijken met 2 honderdste van een seconde in een 100m sprint.

De volgende competitie voor HayaBusa komt er al heel snel aan. Dit is de 2- jaarlijkse wereldbeker windtunnel, die  doorgaat van 24 t/m 30 oktober 18 in Manama (BAHREIN). Tijdens een windtunnelcompetitie wordt een vrije val gesimuleerd, in een koker waardoor wind wordt geblazen tegen een snelheid van ongeveer 200 Km/Hr.

Ook in de windtunnel is het topsportteam van Defensie wereldkampioen. Ook in deze discipline zal België zijn titel verdedigen.