-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Grote vernieuwingen tijdens 16de Bouldermania

Grote vernieuwingen tijdens 16de Bouldermania

 

Het 3 Bataljon Parachutisten organiseerde op 10 en 11 april de jaarlijkse klimwedstrijd Bouldermania. Voor de gelegenheid was de sporthal van de kazerne in Tielen omgebouwd tot boulderzaal van internationaal niveau. Twee dagen lang gaven militaire klimmers uit Nederland, Frankrijk, Engeland en uiteraard België het beste van zichzelf.

Het was de eerste keer in het zestienjarige bestaan van Bouldermania dat de wedstrijd over twee dagen plaatsvond. Eerste korporaal-chef Thierry Verveckken, al sinds jaar en dag bezieler en organisator van de wedstrijd, legt uit hoe het in zijn werk ging: "De eerste dag hielden we kwalificaties zoals de voorgaande jaren, maar dan met 35 boulders in plaats van 40."

Op woensdag 11 april stond in de voormiddag de interkorpswedstrijd op het programma. "Die moest écht interessant zijn", gaat Thierry verder, "Want de mensen moeten er speciaal voor terug naar Tielen komen. Het moest ook voor iedereen toegankelijk zijn, want het niveauverschil is enorm: van mensen zonder eigen klimschoenen tot anderen die op niveau 7b klimmen. Iedereen moest er iets aan hebben."

Voor de interkorpswedstrijd klommen de grote eenheden in ploegen van drie militairen, de kleine eenheden met twee. In totaal moesten ze vier boulders proberen te toppen, telkens binnen vier minuten. Dat lukte het best bij de ploeg van de 15 Wing Luchttransport, die de overwinning binnenhaalde.

De 14 mannelijke en 8 vrouwelijke militairen die zich de dag voordien hadden gekwalificeerd, begonnen in de namiddag aan hun finale. Bij de mannen kwam eerste sergeant Arnaud Farcy als sterkste Belg uit de hoek. vaandrig-ter-zee tweede klasse Alexandra Van Leuven liet haar vrouwelijke concurrenten achter zich. Zij mogen zich beiden een jaar lang Belgisch militair kampioen boulderen noemen. Bij de masters ging de titel van Belgisch militair kampioen naar adjudant Danny Verbinnen.