-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Groote Oorlog komt even tot leven

Groote Oorlog komt even tot leven

 

De herdenking 100 jaar Groote Oorlog liep als een rode draad doorheen de vieringen van afgelopen 21 juli. Om dit thema in de verf te zetten, schakelde het War Heritage Institute (WHI) verscheidene specialisten in op dat gebied. Een van de manieren om deze periode in onze geschiedenis te herdenken is het medium 'levende geschiedenis'.

Wie zaterdag afzakte naar Brussel om de nationale feestdag te vieren, is het waarschijnlijk niet ontgaan. Niet alleen militairen anno 2018 defileerden mee, ook een speciaal detachement 'levende geschiedenis' kreeg de eer om voor de Koninklijke familie te marcheren.

Het WHI, dat instaat voor de promotie van de Belgische militaire geschiedenis, stelde dit uniek detachement samen. "In 2014 hebben we het begin van de Eerste Wereldoorlog herdacht met een speciaal detachement. En het leek ons een goed idee om ook het einde ervan te herdenken," vertelt eerste Brigadier-chef William Testaert van de erfgoedorganisatie.

Naast kostuums en replicawapens uit deze periode, pronkt de organisatie ook met authentiek gemechaniseerd materiaal van toen. Zo vergaapten de aanwezigen zich aan een Ford-T "Staff Car", een veldkanon Krupp GP III, een pantserwagen "Lanchester" en een Ambulance Ford-T. Maar het meeste aandacht kreeg toch de Mark IV 'Male' tank. De allereerste Britse tank die 1918 de voorbode gaf van de tankoorlog die de volgende wereldbrand zou kenmerken.

Wie deze levende expositie heeft gemist, krijgt binnenkort een herkansing. Van 13 tot 19 augustus wordt de Bevrijding van België herdacht in de Westhoek. Ook hier zal een detachement 'levende geschiedenis' deelnemen met authentiek en levensecht materiaal.