-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Grensoverschrijdend bergingswerk

Grensoverschrijdend bergingswerk

 

In Leopoldsburg voert het 18 Bataljon Logistiek van 13 tot 16 mei de bergingsoefening Rhino Recovery uit. Die staat onder leiding van hun Nederlandse collega's van de 13 Herstelcompagnie uit Oirschot. Om zich tijdens operaties vlot uit de slag te trekken, is het essentieel om alle basisvaardigheden tot in de puntjes onder de knie te hebben.

De 1 Compagnie Materieel van het 18 Bataljon Logistiek uit Leopoldsburg en de 13 Herstelcompagnie uit Oirschot in Nederland liggen niet ver van elkaar. Beide eenheden hebben een gelijkaardige opdracht en haalden de afgelopen jaren hun banden aan door tal van gemeenschappelijke trainingsactiviteiten. Ze vormden in 2018 een binationale eenheid om de Belgische en Nederlandse troepen van de European Union Battle Group (EUBG) te ondersteunen. Tijdens een voorbereidende oefenperiode in Bergen in 2017 konden ze veel van elkaar opsteken.

De inzet van onze militairen tijdens operaties in eigen land (Vigilant Guardian en Spring Guardian) heeft de laatste jaren een invloed gehad op de training van de logistieke eenheden. Een hele generatie jonge kaders en technici heeft intussen misschien meer ervaring met beveiliging dan met hun eigenlijke hoofdtaken. Daarom besliste het 18 Bataljon Logistiek begin 2019 dat er een training in berging en evacuatie nodig was om de kennis en ervaring op te frissen en op peil te houden.

De oefening Rhino Recovery is dan ook het uitgelezen moment om alle technieken te oefenen om vastgelopen voertuigen te bergen en te evacueren.