-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Golf met het geweer

Golf met het geweer

 

In het Kamp Elsenborn heeft op 25, 26 en 27 september een bijzondere wedstrijd plaatsgevonden voor Belgische en buitenlandse militairen, politie en burgers. De Defence Veterans Shooting Association Famenne (DVSAF) hield er zijn eerste schietwedstrijd over lange afstand. Net als bij golf is een combinatie van techniek en concentratie daarbij essentieel.

”Onze club DVSAF organiseert elk jaar meerdere cursussen langeafstandsschieten”, vertelt Georg Janssen, de organisator van de wedstrijd.

De DVSAF heeft meerdere doelen. Actieve en oud-militairen kunnen elkaar en burgercollega’s op een sportieve manier ontmoeten. Sportschutters kunnen er tips krijgen om hun niveau te verbeteren. Bovendien kunnen ze er vaardigheden uitwisselen met militaire schutters en het kan ook jonge sportschutters motiveren.

“Met al onze ervaring op dit gebied hebben we besloten om met steun van Defensie de eerste nationale schietcompetitie over lange afstand te organiseren. Die vindt plaats onder het peterschap van generaal-majoor Johan Peeters, onderstafchef Operaties en Training.

De schietsport vereist bijzondere vaardigheden in combinatie met technische kennis en aandacht voor de speciale omstandigheden van het langeafstandsschieten, zoals dracht, wind, licht, luchtdruk enzovoort.

Elke schutter neemt met zijn persoonlijk wapen deel aan de wedstrijd, wel enkel van het kaliber 7,62 mm. De wedstrijd bestaat uit zes proeven: schieten over afstanden van 500 tot 1.000 m, schieten met het wapen 90 graden gekanteld (lastiger om de optiek af te stellen), een proef om afstanden tussen 500 en 1.000 m te schatten, gegroepeerd schieten met een onbekend wapen (geweer M14), precisieschieten (met nummerherkenning) en schieten vanuit verschillende posities (rechtop en geknield).

Voor deze eerste editie telde de wedstrijd 72 deelnemers – 24 per dag – uit de burgerwereld (sport- en vrijetijdsschutters), politie en van Defensie. Bovendien waren er ook Luxemburgse, Duitse, Franse en Nederlandse militaire deelnemers.

Elke dag eindigde met een prijsuitreiking en op 27 september werden de beste schutters van de hele wedstrijd gelauwerd. De podiumplaatsen gingen vooral voor burgerdeelnemers uit België en Frankrijk en de Belgische politie.

“Volgend jaar hopen we alvast ons deelnemersaantal te kunnen verdubbelen”, besluit Georg Janssen.