-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Godetia vlaggenschip van één van de vier NAVO vloten

Godetia vlaggenschip van één van de vier NAVO vloten

 

Op maandag 23 juli verliet het Commando en Logistiek steunschip A960 Godetia Zeebrugge als vlaggenschip van de NAVO Vloot, SNMCMG1 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 1) onder het bevel van fregatkapitein Peter Ramboer, sinds begin dit jaar commandant van de vloot.

De Godetia heeft haar thuishaven verlaten samen met een Britse, Letse en een Litouwse mijnenjager. Volgende week zullen nog een Duitse en Nederlandse mijnenjager de vloot vervoegen in de Baltische Zee. Het Belgische schip zal er als commandoplatform fungeren voor de NAVO-vloot in de Noordelijke zeeën tot eind dit jaar. Eén van haar eerste opdrachten na een korte rustperiode, is het ontmijnen van een historisch mijnenveld voor de Noorse Westkust.

De Godetia mag misschien een oude dame zijn: heel wat aanpassingen werden ondertussen voltooid. De Godetia heeft nu o.a. een one man bridge, waarbij het navigatiegedeelte en de voortstuwing wordt bediend door één persoon. Naast de opdrachten als Commando- en Logistieksteunschip zal het schip eveneens instaan als testplatform voor tactische drones van de nieuwe MCM (Mijnenjagers) vloot.

Ondanks de hoge leeftijd van de Godetia die zo'n 780.000 zeemijl heeft gevaren, is het een belangrijk schip voor de Belgische Marine. Zij is een klasse dame die heel frequent wordt ingezet in NAVO-verband en beschikt over een heel professionele bemanning.

Het Belgisch Commando van het permanent mijnenbestrijdingsflottielje van de NAVO loopt tot eind 2018.