-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Godetia terug na zes maanden operaties

Godetia terug na zes maanden operaties

 

Op woensdag 12 december meerde de A960 Godetia weer aan in Zeebrugge. Het commando- en steunschip keerde terug na zes maanden operaties.

Het commando- en logistiekesteunschip A960 Godetia was sinds eind juli het vlaggenschip van het NAVO-ontmijningseskader Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG 1). Die vloot stond sinds 15 januari onder het bevel van de Belgische fregatkapitein Peter Ramboer. Samen goed voor meer dan 500 bemanningsleden op 13 schepen uit 11 landen.

In 2018 werkte de SNMCMG 1 meer dan tien maanden in het gebied tussen de westkust van Frankrijk, het Kanaal, de westkust van Noorwegen (tot boven de Poolcirkel), de Baltische Zee en de Noordzee. De vloot nam deel aan alle grote militaire oefeningen. Tussendoor ruimde ze mijnen uit de Eerste en Twee Wereldoorlog. Die vind je immers nog altijd massaal in die wateren.

De vloot bracht 42 zeemijnen tot ontploffing, versleepte 5 tuigen naar een veilige plaats en identificeerde 47 andere mijnen. Die mocht ze niet ter plekke vernietigen omdat het de biodiversiteit kan schaden.

De SNMCMG 1 is een van de vier permanente vloten van de NAVO. Sinds 1973 houdt ze de scheepvaartroutes vrij en veilig van zeemijnen. Ze is klaar om overal ter wereld ingezet te worden.