-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Godetia steunt samenwerking

Godetia steunt samenwerking

 

Sinds 9 april 2018 is de opdracht Maritime Capacity Building 2018 (MCB18) in volle gang. De Kaapverdische wateren waren het actieterrein voor een bilaterale samenwerking.

Op dinsdag 24 april 2018 verliet de Godetia na een bezoek van twee dagen de haven van Mindelo, op het Kaapverdische eiland Sao Vicente. Een team van de plaatselijke kustwacht was aan boord om deel te nemen aan de beveiliging van de territoriale wateren.

"De reden voor hun aanwezigheid is hun interesse in samenwerking en training wat betreft maritime interdiction operaties," legt boordcommandant Gert Laenen uit. "De Kaapverdische kustwacht beschikt alleen over enkele motorbootjes om hun zone in de gaten te houden. De aanwezigheid van de Godetia is dus een grote meerwaarde."

Naast de beveiligingsopdracht werkten de Kaapverdische militairen ook een aantal drils bij tijdens hun tijd aan boord van de Godetia. Er was ook gelegenheid om tips betreffende het hanteren van wapens, eerste hulp en boardingtechnieken door te geven.

"Ik vind de samenwerking tussen België en Kaapverdië heel belangrijk. Ik heb hier heel wat Belgische investeringen gezien", gaat Gert Laenen verder. "Er werden ook een aantal samenwerkingsakkoorden afgesloten tijdens het recente bezoek van minister Reynders."

Na afloop van de tweedaagse reikte boordcommandant Gert Laenen een certificaat uit aan alle deelnemers.

"We varen nu verder naar Banjul," vertelt de korvetkapitein nog. "Daar leveren we humanitaire goederen die de stad Oostende geschonken heeft." De Gambiaanse hoofdstad en Oostende zijn namelijk verzusterd. De badstad is ook meterstad van de Godetia.