-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Gezamenlijke aankoop van maritieme munitie

Gezamenlijke aankoop van maritieme munitie

 

Zeven Europese NAVO-landen, waaronder België, willen samenwerken bij de aankoop van maritieme oorlogsmunitie. Daartoe hebben hun defensieministers op 11 juli 2018 in Brussel een intentieverklaring ondertekend.

De intentieverklaring over de zogenaamde Maritime Battle Decisive Munitions (MBDM) werd ondertekend door België, Frankrijk, Italië, Nederland, Polen, Portugal en Spanje. Met hun gezamenlijke aankoop hopen de landen een betere prijs te bedingen.

De overeenkomst betreft een breed scala aan munitietypes, zoals luchtdoel- en zeedoelraketten, torpedo's en artilleriegranaten. Een mogelijk gezamenlijk opslagbeheer zou de kosten nog meer kunnen drukken.

Vicesecretaris-generaal Rose Gottemoeller noemde de ondertekening "een belangrijke eerste stap naar een Europese maritieme munitie van hoogwaardige kwaliteit om te voldoen aan onze veranderende behoeften. Dit zal onze operationele samenwerking vergroten, net als de mogelijkheid om munitie uit te wisselen en om vlot en effectief samen te werken onder alle omstandigheden."

De intentieverklaring volgt op gelijkaardige initiatieven voor lucht- en landmunitie. De eerste gezamenlijke aankopen zouden al in de nabije toekomst gebeuren.