-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Gevechtsgenie in de kijker in Congo

Gevechtsgenie in de kijker in Congo

 

Momenteel is een detachement van het 4 Bataljon Genie van Amay op missie in de Democratische Republiek Congo om er instructeurs voor de gevechtsgenie te coachen.

In de mijnbouwprovincie Hoog-Katanga levert de genieschool in Likasi de kaders af die de compagnie gevechtsgenie zullen vormen van de Congolese 31ste snellereactiebrigade. Defensie leidt die volledige brigade op en volgt ze op in het kader van het Programma voor Militair Partnerschap (PMP).

Net als het Belgische leger beschikken de strijdkrachten van de D.R. Congo (FARDC) over een genie met twee specialisaties. Op het vlak van constructiegenie (génie de service genoemd) werken beide legers al jarenlang zeer actief samen. Voor de gevechtsgenie is 2016 een scharnierjaar. In augustus wordt bij de 31ste snellereactiebrigade namelijk een compagnie gevechtsgenie opgericht. Die brigade is al bekend voor haar infanteriebataljons die actief zijn in de onrustige provincies Noord- en Zuid-Kivu.

Momenteel leiden 34 instructeurs 71 toekomstige kaders op in de gevechtsgenie. Velen van hen zullen terecht komen in de nieuwe compagnie. "Er is potentieel. Ze boeken vooruitgang", aldus luitenant Jean-François D., commandant van het Belgische detachement. "Wij concentreren ons op de pedagogische en professionele competenties, want het is de bedoeling dat de school zelfstandig wordt. Wij proberen de mentaliteit te veranderen en dat werkt."

"Ondanks het gebrek aan middelen kunnen mijn cursisten in zeer gunstige omstandigheden leren. Dat is te danken aan de kansen die de Belgen bieden", verklaart kolonel Mbuyu K Lay Lay, commandant van de school. Alle betrokkenen zijn erg lovend over de coachingopdracht omdat die leidt tot lonende samenwerkingsverbanden. Om de cursisten de kans te geven praktijkervaring op te bouwen, doen onze genisten een beroep op de lokale overheid. Zij krijgen werven toegewezen waarvoor de overheid materiaal levert in ruil voor gratis arbeidskrachten.

"De missie draait om de gevechtsgenie," vervolgt luitenant Jean-François D., "maar er werd beslist een toezichter ter plaatse te houden om het voortbestaan van de constructiegenie te verzekeren. Die blijkt vandaag immers een troef te zijn voor de opleiding gevechtsgenie."

De proactieve aanpak staat hier borg voor het succes van de coachingmissie en tegelijk ook van de opleiding in de Congolese genieschool. Bovendien zijn het zoeken naar en binnenhalen van werven bevorderlijk voor de diplomatieke betrekkingen en voor het imago van de Congolese strijdkrachten. Je kan het allemaal ontdekken in de volgende reportages over het PMP in de D.R. Congo.